Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Torna la tòfona Vilanova de Prades

El projecte Gustum hi col·labora amb el xef Rafel Múria del restaurant Quatre Molins

Torna la tòfona Vilanova de Prades.
Torna la tòfona Vilanova de Prades

Tot i ser un producte que cada cop es treballa menys, aquest petit poble de la Conca de Barberà intenta reviure cada any el seu passat tofonaire –suspès el 2021 per la pandèmia– organitzant la Fira de la Tòfona, que el passat cap de setmana va arribar a la seva cinquena edició. Inicialment s’havia d’haver celebrat el cap de setmana del 15-16 del passat mes, però la situació sanitària ho va fer inviable.

La temporada de la tòfona (la que hi ha a Vilanova és la negra) va de novembre a març. Entre els anys 60 i 80, la producció era molt alta i pràcticament el 95 per cent dels veïns n’anaven a buscar. «Era un gran negoci. perquè era quan es començava a conèixer», diu l’alcalde el poble. Però a partir dels anys 90 la producció ha anat minvant molt i actualment només  en recullen tres persones, amb una única plantació, de tres hectàrees. No obstant, el preu d’aquest producte és molt atractiu, arribant a uns preu de 300 euros per kilogram.

Els actes van començar a les nou del matí amb la inauguració al camp de futbol i l’esmorzar, a base de llonganissa, cansalada i torrades –amb oli de tòfona addicional–, al preu de sis euros. A tres quarts de deu, la sala del casal va acollir una xerrada sobre les dues varietats de tòfona i la influència del canvi climàtic.

A les deu es va poder accedir al recinte firal, situat en una carpa al camp de futbol, amb una desena de parades relacionades amb la tòfona o amb algun subproducte, a més a més d’articles de proximitat d’alimentació. No va faltar, per exemple, el safrà o la cervesa artesanal. També van ser-hi presents set cellers de la DO Conca de Barberà.

Finalment, a la sala del casal, el xef Rafael Múria, del restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant –una estrella Michelin–, va oferir un show cooking sobre la cuina amb tòfona. Aquesta activitat és la que compta amb la col·laboració del Consorci gràcies al projecte Gustum, que segueix amb la seva inèrcia de suport al sector agroalimentari com ja va fer l’any anterior amb les videoreceptes de restauradors del territori Leader.