Tot apunt per gaudir de les primeres jornades sobre Espais Test Agraris de l'Estat Espanyol
Les primeres jornades sobre Espais Test Agraris de l'Estat Espanyol comptaran amb la participació de la veterana xarxa francesa d’espais test agraris
Representants de RENETA, la veterana xarxa francesa d'espais test agraris, participaran en les Primeres Jornades sobre Espais Test Agraris a l’Estat espanyol que es faran en format online del 6 al 10 de juliol. Els espais test agraris són un nou model d'incorporació de persones joves i noves a la pagesia, ja molt estès en altres països europeus, sobretot a França, i que està començant a implantar-se a l’Estat espanyol.
L'experiència francesa ha inspirat en els últims anys els primers treballs incipients en el mateix sentit a l’Estat espanyol. Així, des de 2018 està treballant per a la implantació del model a l’Estat espanyol el Grup Operatiu RETA (GO RETA), inicials que es corresponen a les de la futura Red de Espacios Test Agrarios. De fet, s'espera que les jornades del 6 al 10 de juliol representin el germen que permeti la conformació de la futura xarxa espanyola. El GO RETA, sota l'auspici del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, és l'organitzador de les jornades.
Aquestes comptaran amb la presència de Jean-Baptiste Cavalier, coordinador de la xarxa francesa RENETA. Es tracta d'una oportunitat única per conèixer de primera mà com es va gestar, crear i organitzar, i sobretot com ha evolucionat i en quin moment es troba actualment, la xarxa de referència en espais test agraris a Europa. Entre els ponents de les jornades també hi ha Kattalin Sainte-Marie i Joseph Leblanc, que explicaran dues experiències d'èxit d'espais test agraris en sengles regions franceses, que també formen part de RENETA. La ponència de Jean-Baptiste Cavalier serà el punt de partida per al desenvolupament del «Taller de co-creació: teixint la RETA», en el qual es compartiran els primers passos efectuats pel GO RETA encaminats a la creació de la futura xarxa d’espais test agraris a l’Estat espanyol. El taller va adreçat a entitats que hagin iniciat el procés de creació d'un espai test agrari o que tinguin pensat fer els primers passos en un període breu de temps.
Extremadura i Catalunya acolliran els dos primers espais test agraris
Més enllà de la feina entorn a les experiències en xarxa, les jornades del 6 al 10 de juliol tenen la voluntat d'unir esforços entre totes aquelles persones i entitats que treballen per una nova generació agrària, amb l'objectiu final de facilitar els processos d'incorporació de persones joves i noves al sector. Des del GO RETA compartiran el seu procés d'aprenentatge amb totes aquelles persones i entitats interessades en el desenvolupament rural, l'emprenedoria agrària o la innovació social en els processos de relleu generacional, i especialment en aquells vinculats a la creació d'un espai test agrari.
Durant les jornades també es presentaran els dos primers espais test agraris que entraran properament en funcionament fruit de la feina del GO RETA, concretament a Casar de Cáceres, a Extremadura, i a Gandesa, a Catalunya. Es tracta d'una granja experimental per un ramat de 160 cabres lleteres en intensiu a Casar de Cáceres, i un ramat de cabres de carn en extensiu a Gandesa, a la comarca de la Terra Alta, en una experiència innovadora en producció de carn de pastura, però també en temes de silvopastura per a la prevenció d'incendis forestals.
Així mateix, s'explicaran algunes de les experiències de la feina conjunta del GO RETA a Catalunya i Extremadura, a través dels responsables tècnics, però també d'alguns dels productors agraris que estan treballant en els dos territoris.
Una experiència innovadora a l’Estat espanyol.
Els espais test agraris són una iniciativa innovadora a l’Estat espanyol que té per objectiu facilitar el relleu generacional a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, atraient i assentant a les persones joves i noves en els territoris rurals. Aquest objectiu s'aconsegueix a través de l'acompanyament de les persones que volen dur a terme un projecte emprenedor en un entorn de prova, que els permet una inserció progressiva i segura al sector agrari. Encara que no únicament, són programes especialment concebuts per a aquelles persones que no provenen de famílies de tradició agrària. En concret, el programa els permet, tal com es desprèn del seu nom, testejar el sector sense la necessitat de fer una inversió econòmica important durant un primer període, i amb el suport, acompanyament i formació a nivell tècnic, empresarial i personal de les entitats que formen part de l'espai test agrari.
Les jornades s'organitzen sota l'auspici del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, encara que l'organització de les mateixes recau en el Grup Operatiu RETA, que porta treballant en la implantació del model a l’Estat espanyol des de la seva creació el 2018. El grup té l'origen en la col·laboració de diverses entitats que treballen en el desenvolupament rural a Catalunya i Extremadura. La coordinació va a càrrec de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), impulsora de diversos projectes d'innovació social en l'àmbit rural, i que també està treballant en paral·lel en la implementació d'altres espais test agraris a Catalunya a través del GO RETA però també i especialment del programa PECT BCN Smart Rural, a través del qual properament també veuran la llum altres espais test agraris a la demarcació de Barcelona.
Un dels objectius aconseguits aquest mes de maig des del GO RETA és la primera guia metodològica per a la creació d'espais test agraris a l’Estat espanyol. El Grup Operatiu RETA i el seu projecte d'innovació estan coordinats per Neus Monllor, consultora agrosocial especialista en desenvolupament rural i relleu generacional. L'objectiu d'ARCA i el GO RETA, precisament, és aprofitar la metodologia per impulsar espais test agraris en diferents territoris. D'aquí també la necessitat de la feina en xarxa que es debatrà a les jornades del 6 al 10 de juliol.
Només un 7% dels titulars d’explotacions agràries tenen menys de 40 anys
El nombre d'explotacions agràries ha disminuït un 2,1% a l’Estat espanyol en el període comprès entre 2013 i 2016 segons l'Enquesta sobre l'Estructura de les Explotacions Agrícoles de l'INE. Segons la mateixa font, els titulars d'explotacions agràries més grans de 55 anys representen el 65% del total, i els de menys de 40 anys, el 7%. Els titulars d'explotacions agràries en condicions de treball assalariat fix són en un 38% majors de 55 anys, i en un 14% menors de 40 anys. La tendència és similar a la majoria de regions europees, en les quals només el 5,3% dels titulars d'explotacions agràries són menors de 35 anys.
D'aquí la necessitat i l'esforç d'entitats i administracions per crear nous models que facilitin la incorporació de persones joves i noves a la pagesia. Més encara quan els experts han constatat que hi ha una nova generació de pageses i pagesos, molts d'ells sense arrels agràries i sovint d'origen urbà, vital per assegurar la continuïtat en les activitats primàries afectades per la falta de relleu generacional. Aquests nous agents agraris requereixen d'un acompanyament diferent al perfil tradicional perquè, encara que solen tenir formació superior, els falten experiència pràctica i eines de facilitació d'accés a la terra, entre d'altres aspectes clau.
Un espai per testejar l’activitat agrària a persones que no venen de pagès
És en aquest marc que neixen els espais test agraris, com una eina que facilita la incorporació de nous agents al sector i que dona oportunitats d'accés a la terra a les persones emprenedores. Això s'ha de traduir en empreses viables, amb inversions ajustades a les necessitats reals i amb un canvi d'orientació de les explotacions agràries cap a produccions més sostenibles social, econòmica i ambientalment. D'aquí l'acompanyament durant un període de temps per testejar l'activitat agrària per part dels nous agents, però també per dimensionar el projecte a les necessitats concretes de cada cas.