Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Tret de sortida als actes de celebració del Dia Internacional de la Dona Rural

Tret de sortida als actes de celebració del Dia Internacional de la Dona Rural.
La secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Bibiana Domingo, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, han donat aquest matí el tret de sortida als actes  que el Departament ha programat en el marc de celebració del Dia Internacional de la Dona Rural.
 
Aquests actes, organitzats per tercer any consecutiu pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, tenen com a objectiu donar visibilitat a la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals.
 
Durant la presentació, la secretària general del Departament, Bibiana Domingo, ha afirmat que és necessari que es faci visible la feina que duen a terme les dones rurals i del mar en tots els àmbits: gestor, emprenedor, de lideratge, de direcció, de comptabilitat, de formació, etc. perquè cal que tothom la reconegui, i sobretot, perquè és decisiva en el camí de la recuperació econòmica i de la vertebració del nostre territori. “De fet, les dones ja són el motor del canvi en les zones rurals que vulguin tenir perspectives de futur basades en la sostenibilitat i la competitivitat”, ha dit la secretària general.
 
A Catalunya, les zones rurals representen aproximadament el 85% del territori i concentren el 25% de la població. Això és un fet, ha dit Bibiana Domingo, però també ho és que davant molts casos d’èxit es continuen donant situacions que poden portar moltes dones a replantejar-se la seva activitat. “Encara avui el treball de les dones se segueix entenent més aviat com una ajuda familiar que complementa la renda principal i no com una aportació econòmica efectiva”. “Creiem que cal treballar per modificar aquesta realitat perquè el paper de la dona en l’àmbit rural té present, i sobretot, té futur”, ha afirmat la secretària general.
 
Bibiana Domingo també ha explicat que la Unió Europea té molt clar que el desenvolupament del medi rural és fonamental per a la vertebració i, per aquest motiu, a les portes d’un nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) a l’horitzó 2020, els reptes des del punt de vista del gènere estan més que mai a l’ordre del dia. “Les dones tenen un paper important en la realitat actual del desenvolupament rural i per aquest motiu cal treballar per aconseguir un creixement econòmic i territorial equitatiu lligat a la qualitat de vida”, ha conclòs la secretària general.
 
Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha explicat que “les dones rurals han estat molts anys relegades de les grans responsabilitats, marginades a un paper secundari, i els seus treballs han estat sovint invisibilitzats quan les seves tasques són d’una gran importància estratègica per aconseguir dinamitzar l’economia i la societat rural”. La presidenta de l’Institut Català de les Dones s’ha referit “als canvis que estan transformant la posició de les dones dins del món rural i conformen un nou escenari que, si bé comporta dificultats, també suposa l’aparició de noves i importants oportunitats”. Gatell ha subratllat que “cal continuar visibilitzant i valorant el coneixement, el talent i l’expertesa adquirit per les dones del món rural a través de les generacions, tant pel que fa al desenvolupament econòmic i social, com pel que fa a la cohesió i la dinamització de les comunitats rurals i la sostenibilitat de la vida de les persones que hi habiten”.
 
Demografia i dona rural
Per donar el tret de sortida als actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Rural, la directora del Centre d’Estudis Demogràfics i catedràtica emèrita de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Anna Cabré, ha realitzat la ponència marc, enguany centrada en la demografia i la dona rural.
 
D’altra banda, també s’ha celebrat una taula d’experiències amb la participació d’Anna Espelt, enòloga i gerent del celler Espelt Viticultors de Vilajuïga (Alt Empordà); Eva Martínez, propietària del restaurant Can Jordi i gestora del Refugi Els Estudis d’Espinavell (Ripollès); Judith Mira, propietària de l’empresa d’ecoturisme La petjada/catalonian tracks del Pont de Suert (Alta Ribagorça), i Carme Sureda, gerent de la iniciativa Hortus Aprodiscae, agricultura, alimentació i gastronomia ecològica de Montblanc (Conca de Barberà).
 

FONT:DAAM