Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Tret de sortida del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

L’IDAPA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen el congrés

Tret de sortida del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya.
Tret de sortida del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

Donar més visibilitat als reptes de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte del context de crisi climàtica i energètica son els objectius de la segona edició del Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que va inaugurar-se ahir al Pont de Suert i que en setmanes posteriors visitarà Amposta i Igualada. L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació d’Iniciatives Rurals (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen aquestes jornades per reivindicar la importància de la transhumància i els camins ramaders tant per al sector de la ramaderia extensiva com pel conjunt de la població.

 La primera jornada del congrés es va centrar en tractar l’eix Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur centrat exclusivament en abordar temàtiques que preocupen al sector ramader extensiu com son l'impacte de la nova PAC, el relleu generacional, l’accés a la terra o la igualtat de gènere.

La Directora General d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes va ser l’encarregada de presentar les principals accions que té previstes el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per dinamitzar la ramaderia extensiva a partir de l’any que ve. Guillaumes va destacar que durant el mes d’octubre es presentarà el Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya que pretén donar un impuls important a aquest sector.  Celsa Peiteado, representant del World Wildlife Fund (WWF), va fer una exposició sobre com afectaran els canvis de la nova PAC 2023-2027 al sector. Peiteado va destacar que cal una nova PAC que compleixi amb el concepte de que qui contamina paga però per premiar al que conservi l’activitat i la ramaderia extensiva és un clar exemple d’això.

A continuació es va dur a terme una taula rodona amb ramaders i ramaderes joves per abordar les problemàtiques del sector de cara al futur. Hi van participar Gerard Cardona, Eric Bisen, Aitana Saiz, Victòria Pascual i Anna Boleda. Tothom va destacar que cal disminuir la càrrega burocràtica a la que estan sotmeses les petites explotacions extensives i impulsar la comercialització dels productes que provenen de la ramaderia extensiva per millorar la viabilitat de les explotacions que son cabdals per a la gestió del territori.

A la tarda es van presentar les primeres 10 comunicacions presentades al II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders sobre temes relacionats amb el primer eix Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur i que formaran part de la publicació del congrés.

Comercialització i distinció del producte de ramaderia extensiva

El dia 6 d’octubre es va celebrar el seminari sobre la diferenciació per a la comercialització dels productes de  ramaderia extensiva amb diferents experts en la temàtica i es va concloure entre altres temes, que cal definir una la ramaderia extensiva de forma clara per poder millorar la seva comercialització.

Properes Sessions del Congrés

Les properes sessions del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders es realitzaran a la seu del Museu de les terres de l’Ebre a Amposta els dies 14 i 15 d’octubre i al campus de la Universitat de Lleida a Igualada els dies 28 i 29 d’octubre. Aquestes sessions tractaran respectivament les temàtiques dels 2 eixos restants del congrés: 

  • Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial. Es presentaran projectes que estableixen un diàleg entre la recerca present i passada sobre la transhumància i la ramaderia extensiva. Així mateix, es tractarà sobre la transferència de coneixement científic sobre aquesta temàtica a diversos àmbits de la societat i sobre la valorització d'aquesta pràctica a través de la divulgació.
  • Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals. S’analitzaran aspectes com la situació de les pràctiques transhumants i transterminants a Catalunya; les previsions davant del canvi climàtic i la crisi energètica; les infraestructures de les xarxes transhumants; els equipament associats; els projectes de valorització i recuperació; i el marc legal.

Es pot consultar el programa del congrés i realitzar inscripcions per a les sessions d’Amposta i Igualada a la web www.transhumancia.com .