Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Aquest tipus d’assessoraments ajuden a crear autoocupació i això també és molt important que passi a les zones on hi tenim menys població"

L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Mariona Rota, assessora en indústries agroalimentàries i petits obradors.

Mariona Rota - assessora en indústries agroalimentàries i petits obradors.
Mariona Rota - assessora en indústries agroalimentàries i petits obradors
  1. En el teu dia a dia com a assessora (sobretot en casos d’acompanyament a persones emprenedores), quin tipus d’acompanyament i en quins aspectes tens més demanda?
    Normalment, em contacta gent que vol crear un petit obrador agroalimentari, sobretot formatgeries/obradors lactis, i necessiten assessorament sobre com ha de ser l’obrador i quins tràmits s’han de fer per aconseguir-lo. El més freqüent que em trobo és que ja tenen un local a on voldrien fer l’obrador i la gran pregunta és: el puc fer aquí? La majoria de casos són obradors molt petits, per complementar l’activitat primària o desenvolupar petites activitats. En aquests casos, busquem la viabilitat amb la mínima inversió possible.

  2. Actualment, estàs col·laborant amb algunes entitats que donen suport a l’emprenedoria en el sector agrari, ramader i de transformació agroalimentària sobretot de la província de Barcelona. Creus que aquests acompanyaments s’haurien d’estendre a tot Catalunya?
    Sí, i tant! Penso que és del tot necessari que s’estengui a tot el territori català. Aquest tipus d’assessoraments ajuden a crear autoocupació i això també és molt important que passi a les zones on hi tenim menys població. Aquests projectes són dinamitzadors del territori i per tant, és molt favorable que esdevinguin.

  3. El sistema de finançament d’aquests serveis a les entitats sovint ve donat per subvencions que reben aquestes entitats procedents de diferents fons i que es destinen a realitzar aquests acompanyaments amb experts. Com creus que s’hauria d’estructurar aquest servei i aconseguir que no fos tan dependent d’aquestes subvencions?
    Els Consells Comarcals o entitats públiques de dinamització del territori haurien de tenir dins dels seus pressupostos unes partides per poder acompanyar i assessorar a la gent que vulgui crear empreses al seu territori. Aquest acompanyament pot ser fet amb recursos propis, però sovint són limitats i és necessari contractar un expert en el tema. Actualment, en alguns casos, l’acompanyament amb personal propi ja es realitza, però queda frenat quan la demanda és d’un tema massa concret que s’escapa dels coneixements del personal.

    Una altra via podria ser a través de les Escoles Agràries, que més enllà de la formació, poguessin acompanyar la gent en el desenvolupament del seu projecte, mitjançant la contractació de personal expert en diferents àmbits. També, seria convenient ampliar molt més les formacions adreçades a emprenedors agroalimentaris. Actualment, podem crear una empresa d’aquest tipus sense pràcticament tenir cap formació. Al meu entendre, és un gran error. Necessitem que la gent estigui formada abans d’iniciar el seu projecte. D'aquesta manera, el definirà amb molts més encerts i serà més exitós.

  4. L’acompanyament als emprenedors del sector agrari té algunes peculiaritats pròpies que requereixen un assessorament especialitzat en el sector primari. Coneixes alguna eina, xarxa o borsa d’experts en diferents àmbits i que treballin en aquest sector?
    Que treballin assessorant el sector primari, conec les entitats d’Assessorament Agrari creades pel DARP. No sé si actualment encara són vigents. Jo hi havia treballat fa uns 10 anys, quan es van crear, i em vaig formar com a tècnica assessora. Si es fa bé, fas molta feina al costat de ramaders i pagesos, sobretot els pots acompanyar a implantar i desenvolupar tots els tràmits del seu dia a dia que sovint és el que se’ls hi fa més complicat. Penso que aquest acompanyament és molt útil i podria ampliar-se amb la transformació agroalimentària.

  5. Creus que crear una xarxa d’experts per donar servei a diversos dispositius d’incorporació al sector agrari (espais test agraris o obradors col·lectius) seria una bona mesura?
    Tenir una xarxa d’experts pot ser molt bo, perquè es tracta de tècnics molt especialitzats en un tema concret i actualment costa de trobar-los. Disposar de diferents eines per facilitar l’accés a persones que es volen dedicar al sector primari o a petites activitats de transformació agroalimentària és molt important, ja que són activitats que requereixen una estructura important i que sovint costa molt d’aconseguir (terres, instal·lacions pel bestiar, obradors, etc.). Aquestes eines, sense dubte, seran molt més exitoses si van acompanyades d’una bona formació i d’un assessorament específic.