Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Últims dies per inscriure empreses i elaboradors alimentaris, allotjaments de turisme rural i organitzadors d’activitats a Benvinguts a Pagès 2023

Inscripcions obertes fins al 28 de juliol.

Últims dies per inscriure empreses i elaboradors alimentaris, allotjaments de turisme rural i organitzadors d’activitats a Benvinguts a Pagès 2023.

Recta final per a què empreses agropecuàries, elaboradors alimentaris, allotjaments de turisme rural i organitzadors d’activitats complementàries facin les inscripcions a l'edició d'enguany de Benvinguts a Pagès. El termini per poder formar part de l’esdeveniment acaba el pròxim 28 de juliol i les sol·licituds s'han de presentar omplint el formulari de la pàgina web www.benvingutsapages.cat.

La iniciativa, que enguany arriba a la 8a edició, s'ha consolidat com la gran festa de la pagesia catalana i tornarà el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre amb una nova edició de portes obertes i visites gratuïtes a les explotacions agroalimentàries de Catalunya.

Benvinguts a pagès és una proposta lúdico-pedagògica que permet descobrir els orígens de la pagesia ajudant a sensibilitzar a la ciutadania sobre la seva importància i fomentant la incorporació de nous hàbits de compra de proximitat en el seu dia a dia. Una experiència diferent pensada amb i per al territori que permet que cadascú organitzi el seu cap de setmana a mida en qualsevol punt de la geografia catalana, fomentant el consum responsable i estrenyent la relació entre productors i productores i el gran públic.

L'objectiu de la iniciativa és prestigiar el sector primari del país mostrant la feina que fan al territori els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat i reforçar sinergies amb la resta d’agents de la comarca que contribueixen a promocionar el producte i els productors. Es tracta d’una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, desestacionalitzar el turisme i potenciar el redescobriment del territori. Una oportunitat que arriba a totes les comarques i que permet veure on es produeixen, es crien o es cultiven els productes alimentaris que consumim diàriament.

En l’edició de l’any passat, més de 34.000 persones van recórrer Catalunya a través d’una oferta de 600 actors entre pagesos i pageses, allotjaments rurals, restaurants de cuina de proximitat i activitats complementàries relacionades amb la terra, el producte i la natura que contribueixen a la promoció del producte local i de proximitat.

Visites gratuïtes

En aquest cap de setmana les explotacions inscrites de tot Catalunya obren les portes de casa seva de forma gratuïta per ensenyar els camps, granges, barques i obradors. Les visites es completen amb tastos de productes que generen l’oportunitat de fer venda directa durant el cap de setmana omplint el rebost en una experiència única en què consumidors i pagesos d’arreu del país estableixen una relació directa que s’espera que continuï la resta de l’any.

A través d’experiències autèntiques i enriquidores, s’ofereix als usuaris l’oportunitat de submergir-se en l’autèntica vida rural, explorar les tradicions agrícoles i connectar amb la natura amb l’objectiu de promoure la cultura local i enfortir llaços entre la ciutat i el camp mitjançant una oferta inigualable de productes del territori i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, cereals, carn, peix, oli, mel, cereals, etc.

A més a més, Benvinguts a Pagès, La Festa té un impacte econòmic positiu vers al territori. Segons dades de Benvinguts a Pagès i PRODECA, el 80% dels visitants que visiten les empreses agrícoles acaben comprant productes amb un tiquet mitjà de 30€. La iniciativa contribueix a impulsar el desenvolupament rural, ja que fomenta el consum de productes locals i contribueix a dinamitzar l'economia local. A més a més, promou l’agroturisme sostenible i dona suport als productors rurals i agrícoles, atraient visitants de diverses localitats i generant un flux turístic de qualitat que beneficia, tant als negocis locals com als restaurants, hotels i comerços de la zona. També juga un paper important en el relleu generacional de pares a fills, manifestant les oportunitats que ofereix el sector agrícola. S'ha convertit en un espai per a la transmissió de coneixements i experiències, on els joves pagesos comparteixen la seva passió pel camp i els seus projectes innovadors, demostrant que l'agricultura pot ser una opció viable i enriquidora per a les generacions futures. El compromís i la dedicació dels joves pagesos són una mostra de la vitalitat i el futur del sector agrícola. Aquesta transmissió generacional és fonamental per garantir la continuïtat de les activitats agrícoles i la preservació de les tradicions a llarg termini.

 

Tot l’any

El projecte té continuïtat tot l’any oferint una oferta estable amb més de 120 visites de pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. A través del projecte Benvinguts a Pagès Tot l’Any, els pagesos i pageses tenen l’oportunitat de generar activitat durant els 365 dies de  l’any amb unes visites molt completes que asseguren una experiència personalitzada que més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem incorpora tastos de productes.

Així, de gener a desembre es poden reservar visites que asseguren una experiència turística de primer nivell amb una oferta extensa d’activitats, entre les quals el públic pot acompanyar un grup d’ovelles a pasturar pels camps del Pallars Sobirà, caminar entre animals de pastura a la Noguera, aprendre els secrets de la producció de l’arròs a un antic molí al Delta de l’Ebre, visitar els castanyers centenaris d’Osona, alimentar cabres, vaques i conills a una granja del Maresme, degustar les pomes ribagorçanes als camps de l’Alta Ribagorça o descobrir com és el procés d’elaboració de la sidra a una petita explotació del Baix Empordà, entre altres activitats.

La pàgina web inclou tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per  territoris o bé per productes.

 

Sobre Benvinguts a Pagès

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Super3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector. Aquesta iniciativa de la Generalitat s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants que va dirigida a la ciutadania en general, però sobretot al públic familiar, sènior, foodie i jove. Benvinguts a Pagès ha estat una iniciativa clau en la valoració del jurat internacional per atorgar el reconeixement de Regió Mundial de la Gastronomia a Catalunya per a l’any 2025.FONT: Benvinguts a Pagès/ RuralCAT