Un centenar de projectes de Catalunya rep el Tiquet Rural, un ajut per impulsar el desenvolupament econòmic en territoris LEADER
El 50% dels projectes que s’han adjudicat estan impulsats per joves de menys de 40 anys, i són empreses de serveis tècnics, oci, automoció, tèxtil, artesania, fleca i pastisseria, restauració, i bellesa i estètica
El Tiquet Rural s’adjudica a 103 projectes repartits arreu de Catalunya, amb la finalitat d’impulsar l’activitat econòmica de les zones LEADER. És el resultat de la primera convocatòria, llançada el passat abril, d’aquests ajuts impulsats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Els 11 Grups d’Acció Local, representats per l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), seran els encarregats del seu desplegament i gestió. Fruit de l’èxit aconseguit, abans de finalitzar aquest any es presentarà una segona convocatòria del Tiquet Rural.
L’objectiu del Tiquet Rural és ajudar econòmicament en la creació i/o el relleu de microempreses no agràries que generin activitat econòmica als territoris LEADER de Catalunya, el suport econòmic del qual pot arribar als 35.000 euros per projecte i que no està vinculat a la realització de cap inversió.
En aquesta primera convocatòria, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà han estat les comarques on s’han atorgat més projectes per a l’ajut del Tiquet Rural; 10 i 9, respectivament. Seguit del Moianès amb 7 projectes i la Terra Alta amb 6 projectes. Pel que fa als sectors d’activitat, predominen els projectes vinculats amb els serveis tècnics, l’oci, els tallers de vehicles i automoció, el tèxtil, l’artesania, la fleca i pastisseria, la restauració, i la bellesa i estètica. El 54% dels ajuts s’han adjudicat a projectes impulsats per dones; i el 46%, a homes. De tots ells, la meitat són joves de menys de 40 anys.
Per altra banda, aquesta ajuda va dirigida a persones físiques interessades a crear una nova microempresa a títol individual, o bé que n’adquireixin una en traspàs; així com també a persones jurídiques i a cooperatives no agràries interessades a impulsar un nou negoci o agafar el relleu d’una empresa ja en funcionament. En aquest sentit, a la primera convocatòria s’han resolt positivament els ajuts a 89 persones físiques i 14 persones jurídiques. Els sol·licitats d’aquest ajut es comprometen a mantenir l’activitat empresarial durant un mínim de cinc anys, a comptar des del pagament de l’ajut.
Amb aquesta nova eina es busca fomentar la creació de nous projectes al món rural i incentivar el relleu en aquelles empreses que es troben en situació de traspàs. D’aquesta manera, la convocatòria del Tiquet Rural dona resposta al repte 6 de l’Agenda Rural de Catalunya “Innovació i dinamització econòmica i social”. En concret, contribueix a l’acció nº789 “Oferir subvencions i avantatges fiscals a noves empreses i emprenedors del món rural”, ja que es tracta d’un nou dispositiu de relleu rural que facilita la creació i consolidació de noves empreses a les zones rurals del país, mantenint el territori viu, dinàmic i amb futur.
El Tiquet Rural cobreix les despeses mínimes i l’actiu circulant requerit a una empresa per a la seva posada en funcionament o traspàs d’activitat. Aquest ajut és incompatible amb qualsevol altre destinat a la creació d’empreses, però compatible amb les convocatòries d’ajuts LEADER vinculades a projectes d’inversió. Així, aquestes subvencions estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.
Els Grups d’Acció Local, el vèrtex de la metodologia LEADER
Les àrees d’aplicació d’aquests ajuts del Tiquet Rural corresponen únicament a l’àmbit territorial LEADER i són els Grups LEADER els encarregats de gestionar el Tiquet Rural a cadascun dels seus territoris. En aquest sentit, per poder aplicar el Desenvolupament Local Participatiu LEADER en el període de programació 2023 – 2027 a Catalunya es van seleccionar un total d’11 grups. Aquests són els encarregats d’aplicar la metodologia LEADER en 571 municipis, que representen el 74,51% del territori català i el 10% de la població total, amb una densitat mitjana en la zona LEADER de 32,4 habitants per km2.
Aquests 11 grups estan representats per ARCA, la xarxa regional de desenvolupament rural i marítim de Catalunya, que els dona suport. L’entitat té la missió de dinamitzar el món rural i marítim facilitant que les persones que hi viuen i treballen puguin tenir una millor qualitat de vida i noves oportunitats. Per això, impulsa i participa en projectes innovadors seguint la metodologia de treball LEADER. A més, una de les grans baules de treball d’ARCA és l’Agenda Rural de Catalunya, l’eina que ha creat aquest nou servei de suport del Tiquet Rural als emprenedors dels territoris rurals més enllà dels ja existents al sector primari.