Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Un total de 15 grups Leader de l'Estat participen en una trobada d'intercanvi d'experiències a la Noguera

Una delegació de grups Leader espanyols visitarà, els dies 16 i 17 d’abril, els projectes més emblemàtics del territori Leader Consorci GAL Noguera – Segrià Nord, amb l’objectiu d’establir sinèrgies entre diferents territoris rurals amb iniciatives similars i potencialitats complementàries. Les temàtiques principals d'aquest intercanvi d’experiències seran l'emprenedoria, el turisme de natura i l'astroturisme, i els joves.

La primera jornada es centrarà en l'àmbit turístic, i s'iniciarà amb una sessió de treball al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, on es duran a terme les presentacions de la trobada i dels grups participants. Tot seguit, s'ha previst una visita al Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural de Tartareu, un projecte Leader, amb el qual, a més de generar una infraestructura cultural i turística, es va recuperar un edifici existent en què havien estat ubicades les antigues escoles de la població; i al Centre d'Observació de l'Univers, on a més de poder fer observació del cel, es visitarà l'equipament i s'analitzarà l’impacte que ha tingut aquest centre en el territori.
Per acabar la jornada, es visitarà el Càmping Vall d'Àger. Un projecte que també ha rebut el recolzament del programa Leader, i on els assistents podran conèixer les iniciatives turístiques que s'impulsen en l'àmbit del turisme actiu i de natura, com poden ser el vol amb parapent i un servei de visita guiada al Congost de Mont-rebei per l’aigua. Durant l'estada al càmping, també es visitaran les instal·lacions, en especial la nova zona de bungalows i els espais dedicats a les activitats d'observació del cel.

La segona jornada de la visita estarà centrada en temes d’emprenedoria i joves, amb la presentació d'alguns dels projectes que compten amb la participació del grup Leader d'acollida. Així, es presentaran algunes iniciatives en aquest sentit com ‘Arranca  i ‘Odisseu’.

En el cas del projecte  ‘Arranca’, des del Consorci es treballa en dos aspectes: d’una banda, es pretén dotar als joves d'habilitats que els permetin emprendre i, de l’altra, s'organitzen visites a empreses punteres i dinamitzadores del territori per tal que els joves coneguin els projectes i iniciatives que s'hi duen a terme, alhora que les empreses coneixen joves preparats que els hi poden aportar valor.

D’altra banda, el projecte de cooperació Leader ‘Odisseu, programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural, té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format a les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició: universitats, centres de formació, empreses locals, institucions, i administracions. 
El projecte també pretén incidir en aquells joves que marxaran a estudiar a les universitats en un futur pròxim, mitjançant accions de sensibilització a l’aula i al territori.

Font: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural