Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Una coalició d'organitzacions agràries, ecologistes, consumidors, ONG i moviments socials demanen una nova Política Agrícola Comuna (PAC) que garanteixi aliments de qualitat i preus justos per als agricultors.

Les propostes de la Comissió Europea per reformar la política agrícola comuna (PAC) el 2013 mostra senyals d'una distribució més justa dels subsidis, segons les primeres valoracions del "Moviment Europeu per la Sobirania Alimentària i una altra PAC", una coalició europea de la qual forma part la Plataforma Rural.

Però malgrat aquests desenvolupaments positius, la comunicació de la Comissió Europea no afronta amb les seves propostes la crisi de l'agricultura familiar i les pràctiques de 'dúmping' en els països del Sud, opinen els membres de la Plataforma Rural. "Els plans establerts tampoc aborden de manera adequada reptes com el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat", afirmen.

La comunicació de la Comissió Europea planteja grans objectius per a la reforma de l'agricultura a Europa però ha fallat a fer propostes de fons en plantejar només "adaptar" les eines actuals. I, el que és encara pitjor, critica la Plataforma Rural, que la proposta del la PAC 2013 aquest basada en la "competitivitat global", la qual perjudica molt negativament a la majoria de agricultores / si consumidores / és.

La Comissió Europea suggereix alguns elements de millora social, com ara límits per subsidis directes lligats a l'ocupació, pagaments al petit agricultor i el manteniment de pagaments lligats a la producció per al suport a explotacions en àrees rurals desfavorides. No obstant això, les solucions proposades mostren que la Comissió Europea continua creient que els mercats de l'agricultura i els aliments són eficients i que la "competitivitat" portarà solucions justes, censuren les organitzacions socials. "La crisi europea i global han demostrat el fracàs de les polítiques orientades al" lliure "mercat i les regles internacionals de comerç", sosté la Plataforma Rural en el seu comunicat.

La coalició europea creu que cal una "reforma real per promoure models responsables i una agricultura social i sostenible, enfortint la producció per alimentar les persones en la seva pròpia regió, en lloc d'un model orientat a l'exportació i dependent de la importació" . També es requereix del suport a les produccions familiars en lloc de les grans explotacions industrialitzades. Proposen que "aquesta reforma requereix eines reguladores com ara la gestió de l'oferta, instruments de regulació com és la intervenció pública (com l'emmagatzematge) en el cas de crisi conjunturals de sectors, així com aranzels per evitar importacions de baix cost".

Per enfrontar als reptes ambientals, les organitzacions socials advoquen pels cicles de producció local perquè "poden respondre a la futura escassetat i contaminació dels recursos naturals". Això requereix el suport de bones pràctiques en l'agricultura, incloent benestar animal, en totes les explotacions agràries, no només econòmic condicionalitats lligades a pagaments directes. "Un model d'agricultura orientat al mercat domèstic, tant aquí com als països del Sud global, és millor per a la societat a Europa i arreu del món. La PAC ha de recompensar la sostenibilitat ambiental, deixar de donar suport pràctiques insostenibles i assolir un desenvolupament equilibrat dels territoris en incloure suports per a l'ocupació rural, producció local i diversitat de sistemes d'agricultura i alimentació ", expliquen.

En aquesta etapa, la proposta de la Comissió Europea "La PAC en l'horitzó de 2010: Respondre als reptes futurs en l'àmbit territorial, dels recursos naturals i alimentari" no arriba a les expectatives de Sobirania Alimentària, ingressos i ocupació en l'agricultura , pràctiques sostenibles de producció i protecció dels recursos naturals, assegura la Plataforma Rural, una aliança formada per una trentena d'organitzacions agràries, ecologistes, consumidors, ONG i moviments socials.

"Són essencials veritables eines per a la gestió de l'oferta i regulació del mercat i es requereix una forta voluntat política per desafiar el marc i les polítiques marcades en els acords internacionals, que desproveeixen a agricultores / s de tot el món", destaca el " Moviment Europeu per la Sobirania Alimentària i una altra PAC "en la seva crida apostant per una política agrària i alimentària europea" feta a mida de consumidores / si camperoles / es, no per a la indústria agroalimentària orientada a l'exportació ".

La llista d'organitzacions que formen part del "Moviment Europeu per la Sobirania Alimentària i altra PAC" són: Àfrica Europe Faith & Justice Network (AEFJN), ABC Platform (NL), ACORD Àfrica, Agrarbündnis Àustria (Austrian Platform for Food Sovereignty), Aseed (NL), ATTAC Àustria, ATTAC Europe, ATTAC Catalunya, ATTAC Espanya, Eco Ruralis Asociation (Ro), European Coordination Via Campesina (ECVC), Fondazione diritti Genetici (IT), Food & Water Europe, Amics de la Terra Europa, Plataforma Rural - Aliances per un Món Rural Viu (ES), Practical Action (UK), Protect the Future / Védegylet (Hungary), Slow Food (De), Urgència, the international network of CSA, Wervel, Working group for a just and Justified agriculture (Be).

Nota conjunta de Plataforma Rural, COAG, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció i CECU