Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Una delegació d’empresàries i emprenedores aragoneses visita Catalunya per conèixer projectes impulsats per dones en l’àmbit rural

Una delegació d’empresàries i emprenedores aragoneses visita Catalunya per conèixer projectes impulsats per dones en l’àmbit rural.

Del 19 al 21 d’octubre, participants en el projecte de cooperació interterritorial aragonès CONCILIA, així com representants i membres de l’equip tècnic del Grup d’Acció Local CEDER Monegros, i agents de desenvolupament local de la comarca dels Monegros, visitaran els territoris del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d'Ebre - Terra Alta.

L’objectiu d’aquesta visita és que les empresàries i emprenedores aragoneses puguin conèixer experiències empresarials gestionades per dones en el món rural català. Un intercanvi d’experiències i coneixements per capacitar a les emprenedores a impulsar noves iniciatives que permetin una diversificació de l'economia local, a la vegada que es fomenta l'ocupació femenina i es fixa la població al territori.

El primer dia de la visita s’ha organitzat un acte de benvinguda al Centre d’Inspiració Turística Ebre Terra, situat a Deltebre, que coincidirà amb la celebració de la jornada “Emprenedoria femenina i desenvolupament rural”, organitzada per commemorar el Dia Internacional de la Dona Rural. Un acte que comptarà amb la presència de la vicepresidenta del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, Carme Navarro, i la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, Carme Valls, encarregades de realitzar la benvinguda institucional. Posteriorment tindrà lloc la presentació del projecte de cooperació CONCILIA i del CEDER Monegros, a càrrec de la tècnica responsable, Olga Brosed i de la gerent en funcions, Pilar Machín. Gemma Estany, tècnica de cooperació de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), presentarà la xarxa de Grups d’Acció Local catalana i com s’implementa el programa LEADER a Catalunya. Durant aquesta primera trobada també tindrà lloc la presentació del GAL d’acollida, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, i de l’Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l’Ebre, una entitat empresarial de referència a la comarca formada íntegrament per dones.
La cloenda de l’acte anirà a càrrec de Brígida Lorenzo, responsable de Polítiques Transversals i Igualtat de Gènere del Departament d’Agricultura (DARP); i Teresa Sabaté, directora dels Serveis Territorials del DARP a les Terres de l’Ebre. 

Durant la tarda d’aquesta primera jornada, es visitaran dues iniciatives amb emprenedores al capdavant: la Granja Luisana, dedicada a la producció d'ànecs, transformació i elaboració de productes derivats de l'ànec, i el Molí de Rafelet, un productor d'arròs amb un procés d’elaboració artesanal i tradicional que l’ha portat a ser catalogat com a "Museu de l'Arròs Molí de Rafelet" per part de la Generalitat de Catalunya. 

Durant la segona jornada, s’han previst dues visites més al territori del Baix Ebre i Montsià: el viver d’empreses Baix Ebre Innova, un centre de referència a la comarca i que ofereix assessorament i formació als seus viveristes; i l’Apícola Rossend Margalef, una empresa familiar amb una llarga experiència en l'elaboració, transformació i comercialització de la mel. Dues iniciatives que han comptat amb el recolzament del programa Leader.
Seguidament, la delegació aragonesa es desplaçarà fins al territori del Grup d'Acció Local del CIS Ribera d'Ebre - Terra Alta, on Begoña García, gerent del grup, els farà una breu presentació del territori i els acompanyarà en la visita a dos projectes Leader del sector agroalimentari: Biopaumerà, una empresa situada al municipi de Rasquera dedicada a l'elaboració de vins i olis ecològics; i la cerveseria artesanal de Vinebre Cerveses l'Anjub.

Finalment, dimecres 21 d’octubre, s’ha previst una trobada amb la presidenta del CIS Ribera d'Ebre - Terra Alta, Gemma Carin, encarregada de donar la benvinguda i presentar el Consorci. Posteriorment, el grup visitarà Carícies de l'Oli, un laboratori de cosmètica natural elaborada amb oli d'oliva ecològic i productes del territori situat al municipi de Prat de Comte.

Aquesta visita s’impulsa en el marc del programa de cooperació interterritorial "Concilia", que està coordinat pel CEDER Monegros, al costat d'altres tres grups d'acció local aragonesos. El seu objectiu és promoure la participació activa i la inserció sociolaboral de la dona del medi rural en el mercat de treball. A través de la sensibilització i la potenciació d'oportunitats laborals fora de l'àmbit domèstic es fomentarà la seva independència econòmica i social, així com noves polítiques i actuacions de conciliació personal i professional. En concret, hi participen els grups d'acció local ADRI Terol, CEDIR Zona Oriental, AGUJAMA i CEDER Monegros, corresponents a les comarques dels Monegros, Terol, la Llitera, Cinca Mitjà, Baix Cinca, Gúdar, Javalambre i Maestrazgo

El programa està finançat pel projecte Leader de la Unió Europea i el Govern d'Aragó en el marc del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural - FEADER, i compta a més amb la col·laboració de la Coordinadora d'Associacions de Dones de Los Monegros.