Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Una delegació del País Basc visita Catalunya per conèixer l'aplicació del programa Leader

Del 10 al 12 de desembre, representants i membres de l’equip tècnic del Grup d’Acció Local basc MENDINET, visitaran els territoris de l’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura i de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC).

El viatge, organitzat conjuntament pels grups Leader d’acollida i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA, té com a objectiu fomentar la cooperació i l’intercanvi de coneixements entre els grups GAL catalans i la delegació basca en temàtiques centrades en la creació d’ocupació, l’emprenedoria, i les iniciatives agroalimentàries i d'eficiència energètica; a més de  conèixer alguns dels projectes més representatius impulsats amb el recolzament del programa Leader a Catalunya.

En aquest sentit, el primer dia de la visita s’ha organitzat un acte de benvinguda que inclourà  les presentacions dels grups Leader participants, i una ponència on es detallarà el funcionament de la metodologia LEADER a Catalunya. Posteriorment, la delegació visitarà dues experiències impulsades amb el recolzament del programa Leader: La Solana, un centre de formació forestal que, a la vegada, acull un espai museogràfic dedicat  a la fusta; i Pirinat, una empresa de producció i distribució de carn ecològica.  

Durant la segona jornada, s’han previst dues visites a experiències centrades en l’àmbit agroalimentari: l’obrador de cervesa artesanal La Minera, situat a Sant Joan de les Abadesses; i l’Aula d’Hostaleria Ripollès, una escola de cuina amb una llarga trajectòria a la comarca del Ripollès.  
Seguidament, la delegació basca es desplaçarà fins al territori d’ADRINOC, on se’ls presentarà el projecte de cooperació ODISSEU, un programa per fomentar el retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural; i es visitarà l’empresa Wattia Innova, un projecte especialitzat en l’automatització d’edificis per tal de millorar la seva eficiència energètica.

Finalment, el divendres 12 de desembre es visitaran les instal·lacions del Consorci de Medi Ambient i Salut SIGMA, on es presentaran algunes iniciatives de l’ens com el “Banc de Llavors” i l’“Illa Energètica d’Olot”; i l’empresa Menja’m Serrat Agrocuina, dedicada a l’elaboració i venda de plats precuinats.

Aquest intercanvi de coneixements i bones pràctiques entre els grups Leader de Catalunya i el grup basc ha de servir per implantar dinàmiques de cooperació entre ambdós territoris, especialment en sectors com l’agroalimentari i l’emprenedoria.