Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Una delegació del territori basc de Gorbeia visita Catalunya per conèixer nous models de desenvolupament rural

Una delegació del territori basc de Gorbeia visita Catalunya per conèixer nous models de desenvolupament rural.

Del 27 al 30 de novembre, una delegació d’empresaris i emprenedors del territori basc de Gorbeia, acompanyats de representants i tècnics dels grups de desenvolupament rural “Cuadrilla de Gorbeialdea” i “Asociación de Desarrollo Rural de Gorbeialde”, visiten els territoris de l’Associació Leader de Ponent i de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC).
El viatge, organitzat conjuntament pels grups Leader d’acollida, l’associació Turisme Garrotxa i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA, té com a objectiu conèixer experiències i iniciatives d’èxit en l’àmbit del turisme i la producció agroalimentària impulsades al territori català, així com nous models i estratègies de desenvolupament rural.

En aquest sentit, durant el primer dia de la visita va tenir lloc l’acte de benvinguda per part del president de l’Associació Leader de Ponent, el Sr.Joan Trull, així com la presentació l’Associació i l’estratègia de desenvolupament local que s’està implementat al territori. Teresa Fuentes, gerent de l’Associació, va fer una breu repàs dels projectes que s'impulsen des del grup com “GUSTUM”, centrat en la creació d’activitat econòmica al territori a partir de la promoció i comercialització del producte agroalimentari local, i “Espais naturals de ponent”, que treballa per promocionar els espais naturals de la zona a partir d’una marca conjunta que permeti millorar l’oferta turística i l’activitat econòmica del territori.

Durant la primera jornada, també es va visitar l’“Espai Cultural dels Canals d’Urgell”, un centre d’interpretació de les terres que reben aigua dels Canals d’Urgell finançat a través del programa Leader; així com degustar una selecció dels vins de la “DO Costers del Segre” de la mà del sommelier Juanjo Ceresuela.

La segona jornada de la visita es va centrar en visitar l’“Estany d’Ivars i Vila-sana”, un dels espais inclosos en el projecte “Espais Naturals de Ponent”; així com iniciatives que han rebut el recolzament del programa Leader: la cerveseria artesanal “Matoll” de Belianes, centrada en donar a conèixer la cervesa artesana com un producte de proximitat, sostenible i de qualitat; i l’“Olivera”, una cooperativa d’integració social dedicada al cultiu de vinyes i oliveres per a l’elaboració de vins i olis. 

Avui, ja al territori d’ADRINOC, la delegació basca s’ha reunit amb representants del grup Leader i de l’Associació Turisme Garrotxa,  que els han exposat el model de gestió turística que s’està treballant a la comarca, així com alguns dels principals projectes impulsats al territori. Jordi Terrades, gerent del grup Leader ADRINOC, ha presentat els projectes de cooperació que està treballant el grup: “Col·laboraxPaisatge”, una iniciativa per posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca; i “Activitats eqüestres”, un projecte innovador que pretén incentivar, promoure i difondre les activitats eqüestres en els àmbits esportiu, social – terapèutic i turístic.

Durant l’estada a la Garrotxa, es preveu visitar la "La Fageda", una cooperativa que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca. "La Fageda" desenvolupa la seva activitat en dos vessants: a nivell productiu compta amb un granja de vaques, una fàbrica de làctics i de gelats, un obrador de melmelades i serveis de jardineria. D'altra banda, a nivell assistencial, la cooperativa presta un Servei de Teràpia Ocupacional, serveis d’habitatge i serveis d’oci, esport i cultura. Una "empresa amb sentit" que actualment ja compta amb  més de 300 persones, entre treballadors i persones ocupades. Així mateix, també s'ha organitzat una visita a Mas la Ferreria”, un hotel rural que implementa eines i mètodes de millora de la seva gestió amb el recolzament de l’Associació Turisme Garrotxa; i a la "Granja Mas la Coromina".

La visita es clourà demà amb una visita al “Mercat d’Olot” i a l’“Agrobotiga Can Morera”, dues iniciatives de comercialització de productes frescos, de qualitat i de proximitat.

Aquest intercanvi  forma part del projecta GORBEIA EN TU CASA, impulsat per la “Cuadrilla de Gorbeialdea” i la “Asociación de Desarrollo Rural de Gorbeialde” amb l’objectiu de formar i impulsar el sector privat de la zona de Gorbeia que  treballa en l’àmbit del turisme i la producció agroalimentària.

FONT: Destino Turístico Gorbeia - ARCA
FOTOGRAFIA: Destino Turístico Gorbeia