Valors i oportunitats dels territoris rurals per als joves
L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA imparteix 4 xerrades informatives adreçades a joves de l’àmbit rural de la província de Lleida, en el marc del projecte "ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural". Aquestes ponències són una iniciativa impulsada per la Diputació de Lleida i la Direcció General de Joventut, amb l’objectiu que els i les joves valoritzin el seu territori rural i les oportunitats que ofereix.
En aquest sentit, durant els mesos de febrer a març, i en col·laboració amb els ens locals i comarcals de joventut, s’han programat xerrades als municipis de Vilaller, a l'Alta Ribagorça; La Seu d'Urgell, a l'Alt Urgell; Talarn, al Pallars Jussà; i Seró, a la Noguera.
Aquestes ponències, sota el títol "Ser (jove) rural al segle XXI", pretenen que els i les joves aprenguin a valoritzar el medi rural d’origen, essent conscients del seu significat i valor. Les sessions constaran d’una introducció de caire més teòrica, seguida d'un taller participatiu.
Gemma Estany, tècnica de projectes i cooperació d’ARCA, serà l'encarregada de realitzar aquestes jornades previstes pel dia 10 de febrer a Vilaller; el dia 20 de febrer a La Seu d'Urgell; el dimarts 24 de febrer a Talarn; i el 24 de març a Seró.
ODISSEU
El projecte "ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural”, està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.
El projecte ODISSEU pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap el medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels i les joves amb el seu territori rural d’origen. El programa actua de forma transversal sobre els agents que incideixen en aquesta transició (centres de formació, teixit empresarial i administració), i porta a terme accions de divulgació i sensibilització sobre els impactes de les migracions juvenils en el medi rural en general i en els centres de formació de secundària.