VIDEOJORNADA La pedra seca als Països Catalans: patrimoni, ofici, polítiques i reptes
COL·LABORAxPAISATGE organitza la videojornada La pedra seca als Països Catalans: patrimoni, ofici, polítiques i reptes els propers dimarts 27 i divendres 30 d’octubre, de 18 a 20:15h.
La jornada intentarà copsar l’estat actual de les polítiques públiques d’impuls de la pedra seca a diferents territoris així com de l’ofici de marger al segle XXI.
Dimarts 27, la videojornada girarà a l’entorn de les Polítiques públiques d’impuls de la pedra seca, i coneixerem els models valencià, andorrà i català. Divendres 30 se centrarà en l’estat actual de l’ofici de marger als Països Catalans, amb intervencions de margers de diferents territoris. També es presentaran alguns projectes vinculats a la pedra seca, així com la recentment publicada "Tècnica de construcció de murs en pedra seca: Regles professionals".
Podeu consultar el programa complet i realitzar inscripció a l’enllaç:
https://www.collaboraxpaisatge.cat/videojornada/
La videojornada es realitzarà mitjançant la plataforma Zoom, i s’emetrà també en directe per Youtube al canal de COL·LABORAxPAISATGE (https://ja.cat/DdpD0).
----------------------
Dimarts 27 d’octubre, amb el títol Polítiques públiques d’impuls de la pedra seca: els models valencià, andorrà i català, es presentaran les Subvencions per a arquitectura i immobles de pedra seca impulsades per la Generalitat Valenciana (Josep Cristià Linares, Cap del Servei de Cultura de Castelló, Generalitat Valenciana), el programa Primera Pedra i el Pla d’acció Horitzó 23 (2020-23) impulsats pel Govern d’Andorra, (Xavier Llovera, Director del Departament de Patrimoni Cultural, Ministeri de Cultura i Esports, Govern d’Andorra) i les línies de treball impulsades des de la Generalitat de Catalunya (Roger Costa, Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Generalitat de Catalunya).
La taula rodona final, conduïda per Ricard Planas (gestor cultural i editor de Bonart) analitzarà "Els reptes de les polítiques públiques a Catalunya en relació a la pedra seca".
Es presentaran també la "Setmana de la Pedra Seca" (Maite Oliva, coordinadora de COL·LABORAxPAISATGE) i la línia de recerca "Pedra seca i salut. Aportacions a la reconstrucció del paisatge i el benestar" (Sònia Sánchez, Coordinadora de la Comunitat de Recerca Estratègica en Salut Mental, Universitat Autònoma de Barcelona).
Divendres 30 d’octubre, amb el títol L’ofici de marger als Països Catalans, coneixerem els contextos català, valencià i mallorquí de la mà dels margers professionals Roger Solé (marger professional i artesà de La Feixa Pedra Seca), d’Ivana Ponsoda (arquitecta i margera valenciana) i de Lluc Mir (marger i president del Gremi de Margers de Mallorca).
La taula rodona final, conduïda pel consultor biomimètic Daniel Fuentes, girarà a l’entorn de "L’ofici de marger al segle XXI: reptes, dificultats i potencialitats per al territori".
Es presentaran també el "Gremi de Margers de Catalunya" (Roger Solé), el llibre "Tècnica de construcció de murs en pedra seca: Regles professionals" (Roger Solé i Maite Oliva) i la línia de treball "Desenvolupament territorial i social mitjançant la formació en bioconstrucció i pedra seca" (Belén Zamora, Dinamitzadora Cívica del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i Ferran Bergonyó, Orígens, escola-taller de bioconstrucció).
COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.
COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER.
FONT: ADRINOC