"Vivers d'Empresa Rural", una iniciativa per estimular la creació d'empreses als territoris rurals
Si bé és cert que les àrees urbanes compten de fa temps amb vivers i centres d'empreses per donar suport a emprenedors i emprenedores, les zones rurals, fins fa pocs anys, no disposaven d'aquest servei. A partir d'aquesta mancança, i recolzant-se amb l'èxit del "Viver de Celleristes" de Barberà de la Conca, el grup Leader Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia va impulsar, l'any 2007, amb el recolzament del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i els fons FEADER, el projecte "Vivers d'Empresa Rural-VER".
Les incubadores d’empreses o vivers d’empresa són infraestructures públiques que faciliten la creació de noves activitats econòmiques, sense que els emprenedors i les emprenedores hagin de realitzar una inversió inicial elevada per poder posar en funcionament el seu negoci. D’aquesta manera, utilitzen de forma temporal les instal·lacions i poden posicionar el seu producte al mercat per establir-se en un futur per compte propi. A través d'aquest projecte, també s'incorporen uns valors de cooperativisme, d’utilització conjunta de béns i serveis per a la producció, reduint sobrecostos d’inversions infrautilitzades, com a una nova fórmula de produir productes locals, béns i serveis amb competitivitat.
"Vivers d'Empresa Rural-VER", és una iniciativa que, en la seva primera fase ha acollit a 82 empreses i emprenedors/res a les seves instal·lacions, i a través de la qual s'han realitzat 52 accions de divulgació vers el món de l'emprenedoria i 148 accions formatives, a més d'assessorar a 165 emprenedors i emprenedores.
El projecte ha comptat amb el suport explícit del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya que, a través de la cooperació Leader, ha recolzat financerament la iniciativa, fet que ha permès ampliar el radi d'actuació fins a englobar un total de 7 territoris Leader catalans.
Actualment, el Departament d'Agricultura ha donat continuïtat al projecte estatal a través de la iniciativa de cooperació catalana EMPRÈN RURAL, que continua treballant per donar suport als emprenedors i emprenedores dels territoris. En aquesta fase, però, els esforços es centren en recolzar les empreses allotjades als vivers tot impulsant una metodologia de suport a l’emprenedoria de forma conjunta entre tots els territoris Leader participants, i facilitant les infraestructures necessàries, tan humanes com materials.
D'entre totes les actuacions desenvolupades en el marc d'aquesta iniciativa, en destaca el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, el primer viver especialitzat en el món del vi i l'èxit del qual va inspirar el projecte. Actualment, aquest viver compta amb 9 noves empreses elaboradores de vi amb DO Conca de Barberà que elaboren unes 100.000 botelles de vi, amb una xifra de negoci conjunta de més d’1 milió d’euros anuals. Dos emprenedors ja han posat en marxa el seu propi celler i desenvolupen l’activitat fora del Viver, amb la consegüent creació d’activitat econòmica i llocs de treball. Cal assenyalar que totes les empreses del Viver estan elaborant el producte amb la varietat trepat, autòctona de la comarca, i contribueixen de manera decidida a la investigació i el desenvolupament de nous productes, com l’envelliment de trepat en bótes de roure reboll, també autòcton de la comarca.
Aquesta iniciativa és, sens dubte, una molt bona oportunitat per a tots aquells emprenedors i emprenedores de les zones rurals, i pot ajudar de manera decisiva a crear ocupació i a fixar la població al territori.
Article projecte Vivers d'Empresa Rural - revista "Desarrollo Rural y Sostenible"
Coneix l'experiència d'una de les empreses allotjades al Viver de Celleristes: "Succés Vinícola"
(documental projecte "Joves amb IVA")