Xavi Teis: "És essencial apostar per una economia arrelada al territori"
Xavi Teis és soci de treball de Coop57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris que té com a objectiu principal contribuir a la transformació social de la nostra economia i de la nostra societat. La seva funció principal és el finançament de projectes d'economia social i solidària a través de la intermediació financera. Això significa, recollir i captar l'estalvi de la societat civil per poder canalitzar-ho cap al finançament d'entitats de l'economia social i solidària que promoguin l'ocupació, fomentin el cooperativisme, l'associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.
Quina tasca realitzeu les entitats de finançament ètic i solidari?
En general, les entitats de finançament ètic i solidari treballem per a la transformació social de l’economia i la societat. La missió essencial és poder canalitzar recursos econòmics cap al finançament de projectes d’economia social i solidària que aportin un valor afegit pel conjunt de la societat. Projectes que ajudin a caminar cap a un sistema econòmic i social que posi la persona, el territori i l’entorn al centre posant per davant el benestar col·lectiu en comptes de la recerca del màxim benefici individual. I tot això, fet des de la transparència i la implicació amb l’entorn.
Des de Coop57, a aquesta missió intentem acompanyar-la d’altres principis i criteris que ens semblen, alhora, transformadors i que creiem que potencien la tasca essencial de la intermediació financera. Així, incorporem altres mirades i dimensions tals com el foment de la democràcia econòmica en la producció de béns i serveis, potenciar projectes sostenibles i autogestionats, fomentar la intercooperació i el mercat social, tenir en compte la dimensió col·lectiva i la perspectiva feminista, des de la confiança, la transparència i l’arrelament territorial.
Creieu important apostar per projectes de territoris rurals? Per què?
Des de Coop57 sempre hem cregut essencial apostar per una economia arrelada al territori i donant valor a la necessitat de desenvolupar al sector primari i contribuir a enfortir una societat equilibrada i justa. On la sobirania alimentària agafi la centralitat i el protagonisme que es mereix.
Els darrers anys Coop57 ha fet una aposta especial per donar suport a un àmbit econòmic clau, aportar solucions pràctiques i promoure els àmbits de l’alimentació, l’agricultura, la ramaderia i la comercialització justa. Coop57 dóna molt valor a un sector que és imprescindible per la sostenibilitat de la vida i per tenir un territori viu, vertebrat i protegit. Que potenciï relacions justes entre productores i consumidores i que ho faci de manera sostenible, respectuosa i amb una mirada llarga, que construeixi alternatives a un sistema depredador que tot ho mercantilitza.
Per això, des de Coop57 es treballa per construir, en el sector primari, una economia de base democràtica i local, que posi les persones al centre, i on els béns i serveis produïts s’orientin a la satisfacció de les necessitats essencials.
Actualment esteu treballant amb projectes de territoris rurals?
Actualment, Coop57 treballa amb més de 100 entitats i projectes de l’àmbit de l’alimentació, l’agricultura, ramaderia i el comerç just. D’aquestes, una cinquantena són projectes d’àmbit rural amb projectes productius tant en l’àmbit de l’agroecologia com de la ramaderia ecològica, així com entitats de vertebració i dinamització territorial.
En el període entre 2016 i 2020, Coop57 va concedir més de 6 milions d’euros en préstecs a projectes d’aquest sector canalitzant recursos cap a la creació, millora, creixement i consolidació d’aquest projectes.
Des de Coop57 estem treballant per tal que l’agroecologisme i l’ESS adoptin una mirada conjunta, flexible i generosa per tal d’incloure totes les realitats del món rural que avui no se senten interpel·lades per aquests moviments, però que es poden alinear amb els seus principis i reivindicar la riquesa dels entramats socials vinculats a la pagesia i l’ESS.
Quins creieu que són els principals reptes que als que s’enfronten els projectes dels territoris rurals en relació a l’accés a finançament?
Conjuntament amb el moviment agroecològic pertanyent a Coop57, s’han anat dibuixant les solucions més adequades a necessitats concretes ja que els projectes de territoris rurals s’enfronten a unes característiques diferencials a les que Coop57 s’hi ha intentat adaptar. Si des de la cooperativa es vol donar suport al moviment agroecològic, calia escoltar les seves necessitats per adaptar-ne les respostes.
Som conscients que els projectes d’àmbit rural tenen uns reptes propis per accedir al finançament i ens hi hem intentat adaptar per facilitar la viabilitat dels projectes i la seva capacitat d’inversió per crear i consolidar iniciatives del sector agroecològic.
El primer concepte de base assumit per Coop57 és que alguns d’aquests projectes comporten l’assumpció d’un major risc per la seva naturalesa i perquè la capacitat d’aportar garanties mancomunades és menor. Un major risc s’ha d’intentar compensar amb altres mesures, que s’han afegit a la pràctica financera de Coop57.
En base a l’experiència i al diàleg constant, s’ha après que els préstecs també han de respectar els ritmes de la terra i que el seu rendiment té un ritme diferent al d’altres inversions. Així, s’han establert carències llargues o excepcionals, i s’han acordat períodes de retorn dels préstecs més llargs de l’habitual. També es té en compte les variacions que poden provocar l’afectació del clima i les condicions excepcionals de l’entorn en els préstecs. Tot plegat orientat a augmentat les probabilitat d’èxit i consolidació dels projectes finançats.