Associació Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava
Territori
L’Associació GALP COSTA BRAVA actua en 8 dels 20 municipis la franja litoral de la província de Girona, limitant al nord amb la Costa Vermella de França i al sud amb la Selva.
Les seves platges representen prop d’un terç de la longitud de la costa de Catalunya, formada principalment per penya-segats separats per petites cales i, al voltant de les desembocadures dels rius Muga, Fluvià i el Ter, per platges de gran extensió.
Els municipis que formen part de la de la zona d’actuació del GALP COSTA BRAVA són els principals centres turístics de la Costa Brava: Roses, L’Escala, l’Estartit, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, a més de les viles marineres de Cadaqués, Llançà i El Port de la Selva.
En tots els municipis inclosos dins del GALP COSTA BRAVA l’activitat pesquera ha tingut un gran pes en el passat i, tot i que el turisme s’ha imposat en tots ells des de mitjans del segle XX com a principal activitat econòmica, es conserva arreu, i ha deixat una empremta que perdura en la seva gent, en el seu patrimoni cultural i natural, en els seus carrers i en les seves tradicions. Malauradament, entre els anys 2000 i 2013, hi ha hagut una reducció del 41% del sector pesquer català, essent del 38% en la costa de Girona.
Des d’un punt de vista poblacional els municipis amb major densitat de població són Sant Feliu de Guíxols i Palamós, acumulant el 57% de la població dels municipis que formen part del GALP COSTA BRAVA, amb densitats de població per sobre del 1.000 hab./km2. D’altra banda, també estan representats municipis petits amb una densitat poblacional per sota dels 150 hab./km2, com són El Port de la Selva i Cadaqués.
Les dades d’evolució de la població d’aquests municipis mostren un lleuger augment des de la pandèmia de COVID-19 del 2020 a l’igual que en la resta de municipis de la província de Girona.
L’atur juvenil de la zona és del 5,53%, la taxa d’atur de les dones és del 9,75% i la taxa d’atur en el sector primari és de 4,10%. Actualment s’identifiquen 4.441 llocs de treball dels sectors de l’economia blava a la zona.
Estan adherides al GALP les 8 Confraries de Pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 167 embarcacions que generen unes captures de 4.922 tones anuals i una recaptació en primera venda de 26 milions d’euros
La zona compta amb activitat aqüícola amb 2 instal·lacions autoritzades, que produeixen anualment 107 tones de productes aqüícoles i una recaptació en primera venda de gairebé 1 milió d’euros.
Estratègia
- LÍNIA 1. MILLORA DE LA CADENA DE VALOR DELS SECTORS PESQUER I AQÜÍCOLA
Accions que contribueixin a la millora de la cadena de valor dels sectors pesquer i aqüícola de l'àmbit d'actuació definit en aquesta Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP).
Amb aquestes es pretén augmentar i millorar la competitivitat del sector a través de la diferenciació i la valorització dels productes del sector pesquer i aqüícoles locals, optimitzar els sistemes de primera venda en llotja, trobar noves sortides comercials als productes pesquers locals i fomentar de la diversificació cap a la indústria conservera, transformadora i l’aqüicultura.
- LÍNIA 2. ALTRES SECTORS DE L’ECONOMIA BLAVA
Accions que contribueixin a l'economia blava sostenible de l'àmbit d'actuació definit en aquesta Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) i que no s'integrin en la cadena de valor del sector pesquer/ aqüícola.
Les accions d’aquesta línia han de permetre garantir la biodiversitat i l’augment dels recursos pesquers i marítims locals a través de la conservació i protecció del patrimoni mediambiental i dels ecosistemes marins i aquàtics de les zones litorals.
- LÍNIA 3. DESENVOLUPAMENT DEL PATRIMONI I DEL CAPITAL SOCIAL MARÍTIM I PESQUER
Accions que contribueixin al desenvolupament del patrimoni (cultural i/o natural) i del capital social de l'àmbit d'actuació definit en aquesta Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP).
L’objectiu és el desenvolupament sostenible dels municipis i territoris pesquers a través de l’impuls a la diversificació econòmica creant sinèrgies amb altres sectors econòmics del territori com el turisme, la cultura i l’esport que fomentin l’economia blava.
- LÍNIA 4. DESENVOLUPAMENT DEL CONEIXEMENT
Accions que contribueixin a la millora del coneixement de l'àmbit d'actuació definit en aquesta Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) i a la millora de la qualificació dels seus agents.
La fita n’és la millora de la formació i capacitació en el sector pesquer a través del desenvolupament de plans de formació actualitzats a la realitat del sector, per atraure a noves generacions al sector pesquer, i desenvolupament d’activitats formatives que impulsin l’economia blava en les zones litorals.
El GALP finança projectes d’economia blava que compleixen la triple sostenibilitat:
- Social, garantir que les dones i els joves tinguin les mateixes oportunitats i assegurar condicions laborals dignes i equitatives.
- Econòmica, desenvolupar models de negoci sostenibles a llarg termini i fomentar la innovació.
- Ambiental, protegir els ecosistemes marins i complir amb els objectius de desenvolupament sostenible.
Interessos de cooperació
- Creació d’activitat econòmica a partir dels productes pesquers locals i la seva cadena de valor.
- Intercanvi de bones pràctiques entre territoris pesquers a nivell nacional i europeu.
- Emprenedoria i estratègies per fixar els joves al territori.
- Potenciació dels recursos naturals i culturals del territori.
- Creació de xarxes i models col·laboratius.
Àmbit territorial
Baix Empordà: Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí – L’Estartit.