Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Associació d'Iniciatives Rurals i
Marítimes de Catalunya
C. Enric Prat de la Riba, 17 -19
08570 Torelló (Barcelona)
Tel. 34 93 653 94 19
c/e comunicacio@arca-dr.cat

Associació Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre (GALP-TTEE)

Territori

L’Associació Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre (GALP-TTEE) actua als municipis de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita i Alcanar, situats a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, amb una població total de poc més de 71.500 habitants.

Aquests municipis formen una unitat geogràfica lligada a la costa mediterrània de les Terres de l’Ebre, on la interacció entre mar i terra configura un model d’economia simbiòtica. La Mar de l’Ebre és una de les zones més actives de pesca extractiva de l’Estat espanyol, amb predomini de la modalitat d’arrossegament, seguida per les arts menors. L’activitat pesquera es concentra majoritàriament a la franja costanera.

Els municipis del GALP estan integrats dins la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre (declarada el maig de 2013), i inclouen també el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

La flota pesquera de la zona ha experimentat un descens sostingut durant l’última dècada, tot i que menys acusat que al conjunt de Tarragona i Catalunya. Actualment, la modalitat amb més embarcacions és la d’arts menors, seguida de l’arrossegament. El territori compta amb sis confraries de pescadors i cinc ports pesquers.

L’aqüicultura es concentra principalment al Delta, a la Badia del Fangar i la Badia dels Alfacs, on es produeix el 94% dels mol·luscs de Catalunya, amb el musclo mediterrani com a espècie principal. En aquest context, l’economia blava representa un volum de negoci rellevant i genera un nombre significatiu de llocs de treball directes.

Estratègia

L’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa (EDLP) del GALP-TTEE té com a objectiu principal millorar la qualitat, la competitivitat i la valorització del producte marítim de la costa de l’Ebre. Es fonamenta en la consolidació i sostenibilitat del sector pesquer i aqüícola, així com de les activitats complementàries.

L’estratègia aposta fermament per l’economia blava, la valorització del sector mitjançant el turisme sostenible, la interpretació ambiental i la creació d’empreses de serveis i activitats vinculades. Tot plegat amb una orientació cap a un model descarbonitzat i compromès amb la lluita contra el canvi climàtic.

La missió de l’EDLP se centra en la qualitat ambiental i del producte de les Terres de l’Ebre. Els seus valors són l’equilibri, la participació, la sostenibilitat i la circularitat.

 

Objectius estratègics (OE)

  • OE1: Crear noves oportunitats i augmentar el valor afegit del producte marítim, “del mar al plat”.
  • OE2: Impulsar la diversificació de l’economia blava a la Mar de l’Ebre.
  • OE3: Protegir i recuperar el patrimoni natural, i afavorir l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.
  • OE4: Fomentar l’ocupació juvenil, el relleu generacional, el reconeixement del paper de la dona al mar i la preservació del patrimoni pesquer.
  • OE5: Enfortir la cooperació i la governança entre actors per avançar cap a un model de gestió eficient i sostenible.

 

Interessos de cooperació

L’estratègia del GALP-TTEE té com a objectiu principal fomentar la cooperació i la governança entre tots els actors implicats, per avançar cap a un model de gestió funcional, participatiu i sostenible. Es valoren especialment els projectes que impulsen experiències de cogestió amb els principals agents dels sectors de la pesca, l’aqüicultura i altres activitats vinculades al mar.

Es promou la cooperació empresarial dins del sector pesquer i aqüícola, així com la seva connexió amb el món de la recerca. També es potencia la participació activa en el desplegament de l’Estratègia Marítima de Catalunya, el desenvolupament d’accions conjuntes amb altres GALPs del territori, i la col·laboració amb els òrgans gestors dels Espais Naturals Protegits (ENP).

A més, es dona suport a iniciatives de cooperació dins l’àmbit de la Reserva de la Biosfera, especialment en temes relacionats amb la biodiversitat i el canvi climàtic. Finalment, es reforça el suport als projectes impulsats per les confraries i les federacions territorials de pescadors, com a agents clau per al desenvolupament local sostenible.

Àmbit territorial

L'àmbit territorial del GALP-TTEE comprèn la costa de les Terres de l'Ebre, incloent els següents municipis:

  • Ametlla de Mar (l’)
  • Ampolla (l’)
  • Deltebre
  • Sant Jaume d’Enveja
  • Amposta
  • Ràpita (la) / Sant Carles de la Ràpita
  • Alcanar

Amb el suport de: