Escorxador Mòbil
L’Escorxador Mòbil (EM) respon directament a la necessitat que tenen avui dia molts petits productors de bestiar, sobretot d’oví i cabrum, per evitar moure els animals cap als pocs escorxadors existents (sobretot a la zona de la Catalunya Central) i per poder-ne facilitar la venda directa.
Aquesta tipologia d’escorxadors de baixa capacitat o mòbils són una eina essencial per mantenir l’activitat ramadera als territoris; ajuden també, en segon grau, a fixar població, faciliten l’arrelament del teixit comercial i de serveis, potencien els productes de proximitat i ajuden al manteniment del paisatge en mosaic.
Si no hi ha una xarxa d’escorxadors de baixa capacitat que cobreixi el territori, o algun altre mètode alternatiu de sacrifici com els escorxadors mòbils, els ramaders es veuen obligats a fer llargs trajectes per poder sacrificar els seus animals. Aquests llargs trajectes, també tenen un impacte important en l’increment de la petjada de carboni del producte final i en la qualitat del producte.
El transport, juntament amb el maneig de càrrega i descàrrega dels animals, són etapes que generen elevats nivells d’estrès en els animals, que poden comprometre el seu benestar i la qualitat del producte final, provocant pèrdues econòmiques considerables, relacionades amb l’increment de les mortalitats en el pre-sacrifici, baixos rendiments de les canals (pèrdua de pes durant el transport i espera per al sacrifici), o una categorització menor de la seva canal (pitjor qualitat de la carn).
El vehicle s’ha dissenyat per tal que disposi de tot l’equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions de benestar animal i de seguretat alimentària i per garantir un servei ràpid i efectiu.