Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Presentació

Explotar el potencial del sistema agroalimentari en els seus diferents esglaons, tot recolzant la base empresarial i humana del sector, amb una atenció especial al relleu generacional agrari i pesquer, i sense perdre de vista un repartiment del valor just a l’interior de la cadena, així com les vies de treball que es proposen des de la sobirania alimentària, és un aspecte clau.

Tot i la pèrdua de pes sectorial relatiu, l’activitat agrària continua representant l’activitat central de la major part dels territoris rurals, i unida als sectors industrials i de la distribució afins constitueix una de les fonts essencials de la generació de riquesa del país. De manera que la consolidació i potenciació dels sectors com el de la carn, la fruita, l’oli o el vi, de per sí notablement dinàmics, marca una agenda destacada pel sector.

Altrament, a l’interior i més enllà dels principals subsectors agroalimentaris habituats a operar i moure’s en els mercats mundials, no es poden perdre de vista nínxols de mercat i subsectors que tenen un bon potencial de desenvolupament. En aquest cas en els diferents esglaons de la  cadena agroalimentària apareixen iniciatives relacionades amb els fruits silvestres, la micologia, plantes medicinals i aromàtiques i altres que poden adaptar-se localment i potenciar la diversitat agroecològica del país i posar en valor territoris avui molt poc o gens aprofitats. L’estímul dels petits productors locals, així com el desenvolupament de produccions artesanes, circuits curts de comercialització i activitats de restauració vinculades, ofereix una bona base de desenvolupament en la matèria. Pot resultar interessant al respecte tota la reflexió i accions que es plantegin a l’entorn de la idea de sobirania alimentària.

És l’interès del consumidor per l’alimentació de qualitat la que obre la porta als productors familiars/de petita escala i artesans esmentats i la quina ha de servir de suport d’una activitat agrària i uns processos alimentaris basats en la optimització dels processos naturals i el respecte mediambiental.  Tant pel que fa a les accions obligades de les bones pràctiques agràries i del benestar animal, com sobretot de les que giren a l’entorn de l’agricultura i l’alimentació ecològiques.

La pèrdua d’explotacions agràries (gràfic 4.1) ha situat el sector agrari català sota mínims i l’envelliment del sector primari i la dificultat que té d’acollir nous agricultors d’origen no agrari obren un horitzó de futur problemàtic per al sector. El relleu generacional com un dels majors reptes de les zones rurals a curt, mitjà i llarg termini, que es fa particularment greu i d’actualitat en algunes àrees interiors i de muntanya sotmeses a processos de desertització . La revalorització de la professió agrària, la facilitat d’accés a la terra i mitjans de producció, el suport i acompanyament dels joves locals i l’atracció de forans a partir de la formació i mesures d’acolliment  apareix com a indispensable.

Gràfic 4.1. Evolució del nombre d’explotacions agràries i la Superfície Agrària Utilitzada (SAU), 1982-2019

Imagen1.png

Font: Elaboració pròpia a partir de les dades extretes del Cens agrari entre 1982-1999, de l’Enquesta sobre l'estructura de les explotacions agràries entre 2003-2016, i de la DUN l’any 2019. Dades de la SAU per l’anualitat 2019 no disponibles. Idescat.

Projectes

Actualitat RSS

Tota l'Actualitat

Agenda RSS

Del Al

Encuentro Red de Espacios Test Agrarios (RETA)

Del 24 al 26 d'abril de 2024 se celebrarà la Trobada de treball de la RETA amb sessions internes per a les entitats sòcies dels espais test agraris, i també sessions obertes a totes les persones i entitats interessades als espais test agraris.

RETA

Totes els esdeveniments