Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'espai test agrari de Gandesa entra en funcionament

Els pastors i les pastores interessades poden presentar la seva candidatura fins el proper 22 de desembre.

Visita a l'espai test agrari de Gandesa (27 de novembre).
Visita a l'espai test agrari de Gandesa (27 de novembre)

Aquest dilluns, 27 de novembre, ha tingut lloc al Centre Empresarial Terra Alta l’acte de presentació de l’espai test agrari de Gandesa. Una sessió que ha servit per donar a conèixer el funcionament de l’espai test agrari i visitar les instal·lacions, a la vegada que s’han presentat les bases de la primera convocatòria. Especialitzat en ramaderia extensiva de cabrum i silvopastura, l’espai test agrari de Gandesa busca donar resposta a les noves generacions de ramaders i ramaderes que es volen incorporar al sector.

L’acte ha comptat amb la presència de Carles Luz, alcalde de Gandesa, que a més de donar la benvinguda als assistents, ha volgut destacar la importància de la col·laboració entre els actors locals per tal de fer realitat l’espai test agrari. Segons Luz, "és vital desenvolupar projectes que recuperin les activitats agràries al municipi i que gestionin el sotabosc enfront un context de canvi climàtic, tant per a comptar amb nous projectes ramaders sostenibles, com per a lluitar contra l’increment del risc d’incendi".

Seguidament, el responsable d’espais test agraris de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Marc González, ha explicat el funcionament general d’aquests dispositius de relleu agrari, emfatitzant-ne el seu potencial com a resposta a l’erosió agrària que viuen les zones rurals. En la seva intervenció, també ha detallat les principals funcions i suports que ofereixen els espais test agraris a la nova pagesia i l’estat d’implementació de diferents projectes en funcionament i en planificació a Catalunya, entre els quals hi ha l’espai test de Gandesa, que inicia en el present la seva posada en marxa.

És en aquest punt on l’alcalde de Gandesa ha pres de nou la paraula per explicar el procés que ha seguit la creació d’aquest espai i la feina feta; sobretot pel que fa a l’adaptació del projecte al context i les necessitats del territori. Luz ha volgut remarcar la governança del dispositiu, amb les cinc entitats que hi estan vinculades: ARCA, l’Ajuntament de Gandesa, l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, el Consell Comarcal de la Terra Alta i  el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), així com les responsabilitats adquirides per cada actor per tal de garantir el correcte funcionament del dispositiu. Alhora, ha explicat les característiques de la finca i del corral i altres equipaments posats a disposició de les persones emprenedores, les actuacions d’adequació i millora realitzades, el material ramader adquirit, la formació, acompanyament i assessoraments que s’espera que rebin els futurs pastors i pastores, i la cobertura legal que tindran mentre realitzin el test d’activitat agrària.

María Díaz de Quijano, tècnica de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, ha estat l’encarregada de cloure la sessió. En la seva intervenció ha exposat el procés de posada en marxa de l’espai test agrari i ha explicat quin és el funcionament que es seguirà per la selecció de persones emprenedores que vulguin realitzar el test d’activitat ramadera en aquest espaiQuijano també ha detallat els requisits mínims per a poder-se presentar a la convocatòria, així com els suports que l’espai test agrari oferirà i el conjunt de drets i deures que els futurs pastors i pastores hauran de satisfer; donant així per oberta la primera convocatòria de l’espai test agrari de Gandesa fins el proper 22 de desembre.

Un cop acabada la sessió informativa, els assistents han pogut visitar l’indret on es desenvoluparà l’espai test per tal de veure sobre el terreny el corral, una petita part de la finca, i part dels materials posats a disposició dels futurs pastors i pastores.

Actualment a Catalunya hi ha 5 espais test agraris en funcionament, amb nous emprenedors realitzant el test d’activitat agrària o amb processos de selecció ja iniciats. D’altra banda, 5 espais test agraris més es troben en les etapes finals de planificació i s’espera la seva posada en marxa en els propers mesos. Aquesta dinàmica reflecteix com els espais test agraris estan esdevenint uns dispositius d’incorporació agrària progressiva i de facilitació del relleu agrari, amb cada cop més recorregut i reconeixement a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Europa. De fet, una de les mesures prioritàries de l’Agenda Rural de Catalunya és l’impuls dels espais test agraris per a la incorporació al sector de la nova pagesia, sovint sense tradició familiar agrària.

Jornada de portes obertes a Gandesa
El proper dissabte, 16 de desembre, al matí, se celebrarà una jornada de portes obertes a l’espai test agrari per tal de resoldre els dubtes de les persones interessades i visitar la finca, el corral i veure altres equipaments i materials sobre el terreny.
Properament es publicarà la informació d'aquesta jornada (programa - inscripcions)

Díptic espai test agrari de Gandesa
Informació 1a convocatòria espai test agrari de Gandesa


ELS ESPAIS TEST AGRARIS COM A EINA D’INCORPORACIÓ AL SECTOR AGRARI

Els espais test agraris sorgeixen de la necessitat de les noves generacions que es volen incorporar al món agrari i troben múltiples barreres com l’accés a la terra, accés al crèdit, falta d’experiència pràctica o desconeixement de xarxes al territori que facilitin l’aterratge al sector. A la vegada, també donen resposta a la falta de relleu generacional existent a les empreses agràries familiars. Els espais test agraris, doncs, tenen la voluntat de facilitar el procés d’incorporació de pagesos i pageses al sector, tot minimitzant el risc que suposa emprendre en l’àmbit agrari, ja que durant el test d’activitat, els i les emprenedores poden testejar el seu projecte agrari, adaptar-lo al llarg del temps i posar a prova les seves pròpies capacitats i competències amb autonomia.

Per a fer això, els espais test agraris compleixen tres funcions: ofereixen suport legal, faciliten un suport físic per desenvolupar l’activitat; i recolzen a la persona emprenedora en tot el seu procés d’incorporació. Un acompanyament integral des d’un inici que ha convertit els espais test agraris en una eina innovadora per ajudar a revertir la tendència actual de la falta de relleu generacional.

Què és un espai test agrari?


Totes aquestes actuacions compten amb el finançament del PECT Pobles Vius i Actius, en els espais test agraris ubicats a la província de Tarragona; i amb el PECT AgroBioFood B. Ponent per les actuacions de Lleida. Dos projectes d’especialització i competitivitat territorial finançats per al Generalitat de Catalunya i amb cofinançament de les Diputacions de Lleida i Tarragona.