Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

2ª edició del ‘Projecte d’Arrelament al Territori’, 48.000 euros per combatre el despoblament rural

Quatre iniciatives pilot premiades en la 2ª edició del ‘Projecte d’Arrelament al Territori’.
Quatre iniciatives pilot premiades en la 2ª edició del ‘Projecte d’Arrelament al Territori’

Josa i Tuixén, els Garidells, Caseres i el Consell Comarcal de les Garrigues són les quatre iniciatives pilot premiades en la 2ª edició del ‘Projecte d’Arrelament al Territori’ de l’Associació Catalana de Municipis - ACM.  Quatre propostes del territori, amb un total de 48.000 euros, que ajudaran a desenvolupar serveis a la ciutadania i combatran el despoblament rural. L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) forma part del jurant d'aquests premis, juntament amb tècnics de l'ACM i la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), i representants del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).

Enguany es celebra la 2a edició del projecte 'Arrelament al territori', que impulsa i dona suport a iniciatives i bones pràctiques que prestin serveis o cobreixin necessitats que ajuden a potenciar el territori. Uns projectes que han d’estar vinculats i relacionats amb les accions de l'Agenda Rural de Catalunya
L'elecció de les propostes guanyadores s'ha fet després d'obrir una convocatòria pública, fent participis els municipis i consells comarcals, per escollir les quatre propostes pilot que s'implementaran durant aquest 2022. La peculiaritat de les iniciatives era que havien de ser de municipis i EMD de menys de 2.000 habitants o de consells comarcals amb projectes per potenciar l'arrelament i combatre el despoblament. S'hi podia presentar qualsevol ens local que impulsés projectes relacionats amb el despoblament o la dinamització del territori. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants, que representen el 51,5% dels municipis. En canvi, però, només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament.

Quatre iniciatives arrelades al territori

Josa i Tuixén (Alt Urgell) executarà una proposta titulada 'Espai de salut i aigua de les trementinaires de la Vall de Tuixent-La Vansa'. En aquest municipi de 100 habitants es pretén crear un nou espai amb una zona lúdica i esportiva d'aigües amb serveis d'aromateràpia vinculat a l'espai de les Trementinaires de Tuixent. Complementa l'actual oferta, proporcionant noves experiències turístiques esportives i de lleure per potenciar l'arrelament a la Vall de Tuixent. Ha recollit diploma acreditatiu la seva alcaldessa Marta Poch, que ha destacat que "la innovació és important per no caure en la decadència i calen projectes innovadors i globals. Està clar que la combinació de la neu a l'hivern amb un equipament d'estiu és imprescindible al nostre municipi, per tenir un espai de lleure i no haver de desplaçar-nos. A més, es podria traslladar a molts pobles petits com el nostre".

El Consell Comarcal de les Garrigueportarà a terme el projecte 'Noves oportunitats sostenibles i digitals per generar activitat econòmica i ocupació a les Garrigues'. El projecte consisteix a dotar d'eines als agents locals per desenvolupar una taula de treball i de debat sobre com afrontar el futur empresarial de la comarca, des del punt de vista industrial i turístic. També pretén reactivar una associació de turisme, després de les conseqüències de la pandèmia. El president del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de la Floresta, Jaume Setó, ha recollit el diploma acreditatiu i ha explicat que "sempre hem viscut de l'agricultura i de l'oli d'oliva, però ara volem complementar. Necessitem la indústria perquè ens ajudi que el jovent es quedi als nostres pobles. Esperem que amb aquesta iniciativa la situació es reverteixi".

L'Ajuntament dels Garidells (Alt Camp) ha estat escollit amb el projecte 'La casa del castell, 1r habitatge públic dels Garidells'. Aquesta iniciativa pretén frenar el despoblament d'aquest municipi de quasi 200 habitants. I ho vol fer amb un habitatge al carrer Castell, que comprenia l'era i el celler del Castell, adquirit per l'ajuntament per reconvertir-lo en el primer habitatge públic. El projecte s'emmarca en la voluntat de donar major visibilitat i potenciar turísticament el Castell i el seu entorn. Marc Bigordà, alcalde dels Garidells, ha recollit el diploma acreditatiu i ha subratllat que "vam detectar una mancança d'habitatge i vam començar a dur a terme accions per fer-hi front. Crearem aquest nou habitatge i, al solar a tocar d'aquest habitatge, volem crear-ne un altre. Els nostres recursos són limitats i línies d'ajut com aquestes de l'ACM ens obren portes".

L'Ajuntament de Caseres (Terra Alta) ha estat escollit amb el projecte 'Reforma d'un edifici per a la implementació d'un alberg'. Aquesta iniciativa pretén rehabilitar un edifici per destinar-lo a un ús residencial públic en modalitat alberg, en aquest municipi de poc més de 200 habitants. Manel Palau, alcalde de Caseres, ha recollit el diploma acreditatiu i ha destacat que "volem donar un impuls més al nostre turisme i que es pugui desenvolupar i millorar per tirar endavant el nostre municipi. Aquest reconeixement ens dona un impuls per tirar endavant aquestes iniciatives i que la nostra població continuï creant aquestes arrels que fan país. Sense nosaltres, els municipis petits, aquest país no tindria sentit".

FONT: ACM