Sessió de treball de la Comissió Motora de l’Agenda Rural de Catalunya
La creació de comissions de treball, entre elles una sobre la qüestió de l’aigua a Catalunya, és un dels principals temes treballats a la reunió celebrada ahir a Cervera.
Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte
Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19
|
secretaria@arca-dr.cat
Documents definitius de l'Agenda Rural
Enllaç a la nota de premsa d'aprovació de l'Agenda Rural de Catalunya
El món rural reivindica formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, com a peça fonamental que és per al desenvolupament sostenible del planeta.
Per tal de situar els territoris rurals al centre d'aquest debat, us convidem a treballar per construir una Agenda Rural de Catalunya. En consonància amb altres agendes catalanes i europees, entre elles el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, l’Agenda Rural identificarà i dibuixarà les línies del desenvolupament rural dels propers anys, amb la col·laboració de les organitzacions signatàries de l’Acord Nacional per l’Agenda 2030 al nostre país.
L’Agenda Rural de Catalunya té com a marc de referència la iniciativa del Parlament Europeu per redactar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes.
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural ha encarregat l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya per tal que, mitjançant un espai de debat, s’analitzin els reptes del món rural i s’identifiquin actuacions que abastin els diferents àmbits de treball. Amb una Agenda Rural de Catalunya compartida amb els actors implicats en el desenvolupament rural i sostenible es pretén incidir en la priorització de polítiques i accions per a la ruralitat en el marc del nou període de programació Europea, de la Política Agrària Comuna i de Desenvolupament Rural 2021-2027 i les polítiques de Desenvolupament Econòmic i Local.
Les realitats del món rural de Catalunya són diverses, emergint-ne uns reptes comuns però també d’altres d’específics, que caldrà analitzar i planificar estratègicament basant-se en l’equilibri territorial per tal que esdevinguin oportunitats de canvi que ajudin a la transició social, econòmica i ecològica.
Els reptes inicials identificats per l’Agenda Rural de Catalunya són:
Les aportacions per a la construcció de l’Agenda Rural de Catalunya es portaran a terme entre els mesos de febrer i juliol del 2021. Les fases de treball s’estructuraran de la següent manera:
Un cop acabada la fase d'aportacions inicial i la fase de participació temàtica i territorial, el document de l'Agenda Rural de Catalunya entra al canal participa de la Generalitat de Catalunya, pas previ a la seva aprovació per part del Govern de la Generalitat. Pots fer comentaris i/o aportacions en el següent enllaç entre el 12 de gener i el 15 de febrer.
Consulta el taller territorial que tens més a prop i fes la inscripció!
A continuació pots consultar les dates dels tallers temàtics i pots accedir a l'enllaç d'inscripció:
Aportacions al document:
Si no has pogut assistir als tallers temàtics i vols fer una aportació a l’Agenda Rural de Catalunya ho pots fer al correu electrònic: hola@agendaruralcat.cat
Instruccions:
Documents definitius de l'Agenda Rural
Enllaç a la nota de premsa d'aprovació de l'Agenda Rural de Catalunya
Presentació de Luis Miguel Rebustiello, gerent de READER.
Pots consultar el resultat de les aportacions inicials a l'Agenda Rural de Catalunya en el següent enllaç. Aquest document és el que servirà de base per a la participació que està en procés i que pots consultar a l'apartat Digue's la teva.
Agenda Rural de Catalunya - Resulat aportacions inicials
Per poder fer possible l’Agenda Rural de Catalunya, la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va nomenar una comissió redactora formada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS) per a l'elaboració de l'Agenda Rural de Catalunya. Aquestes entitats son les encarregades de coordinar el procés per tal que les aportacions siguin el més amplies possible i poder elaborar una proposta d’Agenda Rural de Catalunya que es traslladarà a la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural.
Pots contactar amb nosaltres mitjançant el següent correu electrònic: hola@agendaruralcat.cat
Les entitats de la Comissió Redactora:
Entitats que donen suport:
La creació de comissions de treball, entre elles una sobre la qüestió de l’aigua a Catalunya, és un dels principals temes treballats a la reunió celebrada ahir a Cervera.
El document identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament, i serà un element clau per planificar les polítiques d'equilibri i cohesió territorial del país
David Coll és el president de PIMEC Agroalimentària. En aquesta entrevista parlem amb ell sobre l'Agenda Rural de Catalunya i, concretament, sobre com poden contribuir des de la seva entitat en el seu desenvolupament.
Just Serra és membre de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat). Parlem amb ell en aquesta entrevista sobre l'Agenda Rural de Catalunya, i sobre com creu que aquesta eina pot beneficiar el treball que fan des de la seva entitat.
En aquesta darrera fase la ciutadania podrà fer les seves aportacions a través del canal Participa
Raquel Serrat és responsable de medi rural de la Unió de Pagesos de Catalunya (UP). En aquesta entrevista parlem amb ella sobre l'Agenda Rural de Catalunya, i explica com poden contribuir des d'UP en el desenvolupament d'aquesta eina.