Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

AGENDA RURAL DE CATALUNYA

        “La millor manera de predir el futur és creant-lo”

boto_agenda.jpg
boto_reptes.jpg
boto_redacció.jpg
boto_digues.jpg
boto_documents.jpg
boto_contacta.jpg

El món rural català ha de definir el seu futur i per això, impulsem la redacció de l’Agenda Rural de Catalunya, un full de ruta per al desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, incorporant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

DESCARREGA'T EL FULLETÓ INFORMATIU DE L'AGENDA RURAL

                       

camps agenda3.jpg

Què és l'Agenda Rural de Catalunya? flecha-verde-e1547476168280.png

El món rural reivindica formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, com a peça fonamental que és per al desenvolupament sostenible del planeta.  

Per tal de situar els territoris rurals al centre d'aquest debat, us convidem a treballar per construir una Agenda Rural de Catalunya. En consonància amb altres agendes catalanes i europees, entre elles el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, l’Agenda Rural identificarà i dibuixarà les línies del desenvolupament rural dels propers anys, amb la col·laboració de les organitzacions signatàries de l’Acord Nacional per l’Agenda 2030 al nostre país

           IMG_8790.JPG  IMG_8958.JPG

L’Agenda Rural de Catalunya té com a marc de referència la iniciativa del Parlament Europeu per redactar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes. 

La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural ha encarregat l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya per tal que, mitjançant un espai de debat, s’analitzin els reptes del món rural i s’identifiquin actuacions que abastin els diferents àmbits de treballAmb una Agenda Rural de Catalunya compartida amb els actors implicats en el desenvolupament rural i sostenible es pretén incidir en la priorització de polítiques i accions per a la ruralitat en el marc del nou període de programació Europea, de la Política Agrària Comuna i de Desenvolupament Rural 2021-2027 i les polítiques de Desenvolupament Econòmic i Local.                                                                              

Quins són els reptes inicials del món rural? flecha-verde-e1547476168280.png

Les realitats del món rural de Catalunya són diverses, emergint-ne  uns reptes comuns però també d’altres d’específics, que caldrà analitzar i planificar estratègicament basant-se en l’equilibri territorial per tal que esdevinguin oportunitats de canvi que ajudin a la transició social, econòmica i ecològica.  

Els reptes inicials identificats per lAgenda Rural de Catalunya són: 

repte1.jpglinea.jpgrepte2.jpg


La redacció de l'Agenda Rural de Catalunya flecha-verde-e1547476168280.png

Les aportacions per a la construcció de l’Agenda Rural de Catalunya es portaran a terme entre els mesos de febrer i juliol del 2021. Les fases de treball s’estructuraran de la següent manera:

esquema_2.jpg

        evolucio.jpgVols participar en la definició de reptes i propostes de l'Agenda Rural de Catalunya? flecha-verde-e1547476168280.png

Tothom que vulgui, ja sigui a nivell individual, entitats, associacions, administracions, agents econòmics i socials, podrà fer les aportacions que consideri a l'Agenda Rural de Catalunya. El període d'aportacions inicials a l’Agenda Rural de Catalunya estarà obert fins al dia 26 de març. Durant aquest temps es poden fer aportacions mitjançant qualsevol dels mecanismes següents:

boto_formulari.jpg
boto_sessio.jpg

 

Documentació de referència flecha-verde-e1547476168280.png

  • L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la intenció de tirar endavant una campanya de sensibilització dirigida a institucions, organismes, grups polítics, empreses i persones, per a posar de relleu els valors intrínsecs del món rural, les dinàmiques que s’hi donen, les oportunitats que ofereix i els reptes futurs, va desenvolupar l’any 2018 la  Declaració de la Seu.
  • L’Associació de Micropobles de Catalunya va treballar durant el 2018 l’Estatut dels Micropobles, un avantprojecte de Llei que té com a objectiu principal que la legislació catalana tingui en consideració les diferents realitats específiques, en qualsevol matèria, que tenen els municipis de menys de 500 habitants.
  • L’Associació de Municipis de Catalunya treballa en diversos serveis de suport als municipis de Catalunya i que afronten els reptes anunciats. L’any 2019 va iniciar les seves activitats la Fundació Transparència i Bon Govern Local, vinculada a l’ACM. Un dels primers projectes a tirar endavant ha estat l’anomenat Arrelament, que neix amb la vocació de poder tirar endavant projectes concrets que lluitin contra la despoblació al nostre país.
  • El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), seguint l’acord aprovat el setembre de 2015 a Nova York per l’Assemblea General de les Nacions Unides Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, elabora un informe titulat L'Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món que analitza els objectius principals de l’acord de Nova York i en fa recomanacions per a Catalunya.
  • L’any 2016, a la Conferencia Europea sobre Desenvolupament Rural Cork 2.0, es fa públic l’acord anomenat Declaració de Cork 2.0: Una vida millor al medi rural.
  • A França, el Govern ha publicat l’informe RURALITATS. Una ambició per compartir. 200 propostes per a una Agenda Rural, l’Agenda Rural Francesa.
  • L'any 2020, a la conferencia Renovant el Leader i el Desenvolupament Local Participatiu per al 2020; Celebrant 25 anys del Leader a Europa!, organitzada per l’Associació Leader europea per al Desenvolupament Rural celebrada a Tartu (Estònia), es fa pública la Declaració de Tartu.

Qui coordina l'Agenda Rural de Catalunya? flecha-verde-e1547476168280.png

Per poder fer possible l’Agenda Rural de Catalunya, la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va nomenar una comissió redactora formada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS) per a l'elaboració de l'Agenda Rural de Catalunya. Aquestes entitats son les encarregades de coordinar el procés per tal que les aportacions  siguin el més amplies possible i poder elaborar una proposta d’Agenda Rural de Catalunya que es traslladarà a la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural.

Pots contactar amb nosaltres mitjançant el següent correu electrònic: hola@agendaruralcat.cat 


Actualitat