Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

AGENDA RURAL DE CATALUNYA

        “TRIA RURAL, TRIA FUTUR”

boto_agenda.jpg
boto_reptes.jpg
boto_redacció.jpg
boto_digues.jpg
boto_documents.jpg
boto_contacta.jpg

                                                                               

"La millor manera de predir el futur és creant-lo"

El món rural català ha de definir el seu futur i per això, impulsem la redacció de l’Agenda Rural de Catalunya, un full de ruta per al desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, incorporant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

PREGUNTES FREQÜENTS

Documents definitius de l'Agenda Rural

Enllaç a la nota de premsa d'aprovació de l'Agenda Rural de Catalunya

                       

camps agenda3.jpg

Què és l'Agenda Rural de Catalunya? flecha-verde-e1547476168280.png

El món rural reivindica formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, com a peça fonamental que és per al desenvolupament sostenible del planeta.  

Per tal de situar els territoris rurals al centre d'aquest debat, us convidem a treballar per construir una Agenda Rural de Catalunya. En consonància amb altres agendes catalanes i europees, entre elles el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, l’Agenda Rural identificarà i dibuixarà les línies del desenvolupament rural dels propers anys, amb la col·laboració de les organitzacions signatàries de l’Acord Nacional per l’Agenda 2030 al nostre país

           IMG_8790.JPG  IMG_8958.JPG

L’Agenda Rural de Catalunya té com a marc de referència la iniciativa del Parlament Europeu per redactar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes. 

La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural ha encarregat l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya per tal que, mitjançant un espai de debat, s’analitzin els reptes del món rural i s’identifiquin actuacions que abastin els diferents àmbits de treballAmb una Agenda Rural de Catalunya compartida amb els actors implicats en el desenvolupament rural i sostenible es pretén incidir en la priorització de polítiques i accions per a la ruralitat en el marc del nou període de programació Europea, de la Política Agrària Comuna i de Desenvolupament Rural 2021-2027 i les polítiques de Desenvolupament Econòmic i Local.                                                                              

Quins són els reptes inicials del món rural? flecha-verde-e1547476168280.png

Les realitats del món rural de Catalunya són diverses, emergint-ne  uns reptes comuns però també d’altres d’específics, que caldrà analitzar i planificar estratègicament basant-se en l’equilibri territorial per tal que esdevinguin oportunitats de canvi que ajudin a la transició social, econòmica i ecològica.  

Els reptes inicials identificats per lAgenda Rural de Catalunya són: 

 1. Persones, benestar i repte demogràfic: Reforçar la cohesió social i el benestar mitjançant la millora dels serveis necessaris pel ple desenvolupament de les persones, la igualtat d’oportunitats i el seu acompanyament. Alhora, afrontar el repte demogràfic en termes d’arrelament social, envelliment amb dignitat, acollida de nova població i creació de noves oportunitats per viure al món rural.
 2. Transició ecològica:  Accelerar la transició energètica,  gestió regenerativa dels recursos naturals i protecció dels serveis ecosistèmics, i posar mesures per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic,.
 3. Territori connectat: Garantir la digitalització, mobilitat sostenible i intel·ligència territorial.
 4. Sistema agroalimentari: Re-connectar les baules del sistema agroalimentari, relleu generacional agrari i pesquer, cadenes de valor justes, sobirania alimentària, producció i distribució agrària i forestal.
 5. Gestió forestal: Silvicultura, prevenció d’incendis forestals i oportunitats dels aprofitaments no fustaners.
 6. Innovació i dinamització social i econòmica:  Impulsar la innovació rural i la dinamització econòmica i el vigor cultural mitjançant el relleu generacional rural, activitat econòmica, valorització del patrimoni i innovació cultural.
 7. Governança:  Construir un marc sòlid, proper i eficient de governança a través de la reconnexió de les necessitats i realitats urbanes-rurals, un marc legal, sistemes de preses de decisions i implementació de les accions que garanteixin un desenvolupament rural veritable.

La redacció de l'Agenda Rural de Catalunya flecha-verde-e1547476168280.png

Les aportacions per a la construcció de l’Agenda Rural de Catalunya es portaran a terme entre els mesos de febrer i juliol del 2021. Les fases de treball s’estructuraran de la següent manera:

esquema def

        evolucio 3

Fes els comentaris que consideris a través del canal participa de la Generalitat de Catalunya! flecha-verde-e1547476168280.png

Un cop acabada la fase d'aportacions inicial  i la fase de participació temàtica i territorial, el document de l'Agenda Rural de Catalunya entra al canal participa de la Generalitat de Catalunya, pas previ a la seva aprovació per part del Govern de la Generalitat. Pots fer comentaris i/o aportacions en el següent enllaç entre el 12 de gener i el 15 de febrer.

canal participa.jpg

Fases de participació anteriors

TALLERS TERRITORIALS

Consulta el taller territorial que tens més a prop i fes la inscripció! 

BONA1.jpg

  INFOGR~3.JPG  INFOGR~2.JPGINFOGR~2.JPG INFOGR~1.JPGBONA.jpg INFOGR~3.JPGINFOGR~1.JPGINFOGR~3.JPG

TALLERS TEMÀTICS

A continuació pots consultar les dates dels tallers temàtics i pots accedir a l'enllaç d'inscripció:

Infografia Agenda Rural de Catalunya FB.jpg

Aportacions al document:

Si no has pogut assistir als tallers temàtics i vols fer una aportació a l’Agenda Rural de Catalunya ho pots fer al correu electrònic: hola@agendaruralcat.cat

Instruccions:

 • Consulta el document de les aportacions inicials. Documents aportacins inicial
 • Fes aportacions indicant la referència numèrica al document del lloc on vols que vagi la teva aportació.
 • Han de ser aportacions d’accions específiques.
 • DATA LIMIT: 9 de juliol


Documentació flecha-verde-e1547476168280.png

Consulta la documentació de l'Agenda Rural de Catalunya

Documents definitius de l'Agenda Rural

Enllaç a la nota de premsa d'aprovació de l'Agenda Rural de Catalunya

Enllaç a l'Acord de Govern

Webinar: Eines i instruments per al desplegament de l'Agenda Rural de Catalunya

Enllaç al programa.

Enllaç al vídeo.

Presentació de Luis Miguel Rebustiello, gerent de READER.

Resultat de les aportacions inicials

Pots consultar el resultat de les aportacions inicials a l'Agenda Rural de Catalunya en el següent enllaç. Aquest document és el que servirà de base per a la participació que està en procés i que pots consultar a l'apartat Digue's la teva.

Agenda Rural de Catalunya - Resulat aportacions inicials

Documentació de referència

 • L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la intenció de tirar endavant una campanya de sensibilització dirigida a institucions, organismes, grups polítics, empreses i persones, per a posar de relleu els valors intrínsecs del món rural, les dinàmiques que s’hi donen, les oportunitats que ofereix i els reptes futurs, va desenvolupar l’any 2018 la  Declaració de la Seu.
 • L’Associació de Micropobles de Catalunya va treballar durant el 2018 l’Estatut dels Micropobles, un avantprojecte de Llei que té com a objectiu principal que la legislació catalana tingui en consideració les diferents realitats específiques, en qualsevol matèria, que tenen els municipis de menys de 500 habitants.
 • L’Associació de Municipis de Catalunya treballa en diversos serveis de suport als municipis de Catalunya i que afronten els reptes anunciats. L’any 2019 va iniciar les seves activitats la Fundació Transparència i Bon Govern Local, vinculada a l’ACM. Un dels primers projectes a tirar endavant ha estat l’anomenat Arrelament, que neix amb la vocació de poder tirar endavant projectes concrets que lluitin contra la despoblació al nostre país.
 • El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), seguint l’acord aprovat el setembre de 2015 a Nova York per l’Assemblea General de les Nacions Unides Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, elabora un informe titulat L'Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món que analitza els objectius principals de l’acord de Nova York i en fa recomanacions per a Catalunya.
 • L’any 2016, a la Conferencia Europea sobre Desenvolupament Rural Cork 2.0, es fa públic l’acord anomenat Declaració de Cork 2.0: Una vida millor al medi rural.
 • A França, el Govern ha publicat l’informe RURALITATS. Una ambició per compartir. 200 propostes per a una Agenda Rural, l’Agenda Rural Francesa.
 • L'any 2020, a la conferencia Renovant el Leader i el Desenvolupament Local Participatiu per al 2020; Celebrant 25 anys del Leader a Europa!, organitzada per l’Associació Leader europea per al Desenvolupament Rural celebrada a Tartu (Estònia), es fa pública la Declaració de Tartu.

Qui coordina l'Agenda Rural de Catalunya? flecha-verde-e1547476168280.png

Per poder fer possible l’Agenda Rural de Catalunya, la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va nomenar una comissió redactora formada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS) per a l'elaboració de l'Agenda Rural de Catalunya. Aquestes entitats son les encarregades de coordinar el procés per tal que les aportacions  siguin el més amplies possible i poder elaborar una proposta d’Agenda Rural de Catalunya que es traslladarà a la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural.

Pots contactar amb nosaltres mitjançant el següent correu electrònic: hola@agendaruralcat.cat 

Les entitats de la Comissió Redactora:

LOGO ARCA.jpgdescarga.pnglogo-micropoblest.png

acm2.jpg

Entitats que donen suport:

    DIPTA_H_col.jpg

                                                                                

Actualitat