POBLES VIUS I ACTIUS
EL PROJECTE
El PECT Pobles Vius i Actius és un projecte de desenvolupament rural que s’implementa a la demarcació de Tarragona. El projecte, coordinat per la Diputació de Tarragona, compta amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, Concactiva, el VITEC i ARCA com a socis beneficiaris.
L’operació que implementa ARCA en el marc d’aquest projecte s’anomena “Espais Test” i inclou dues actuacions:
1. XARXA D'INNOVACIÓ AGROALIMENTÀRIA
Aquesta actuació se centra en el foment de la innovació en el sector agroalimentari, a través de dues línies de treball:
- Anàlisi de la cadena de valor: s’ha realitzat una anàlisi exhaustiva de la cadena de valor agroalimentària a les comarques del Camp de Tarragona, per tal de disposar de dades fiables i actualitzades dels percentatges que els productors agraris retenen sobre el preu final dels seus productes un cop transformats, envasats, distribuïts i comercialitzats.
- Suport a infraestructures compartides de transformació agroalimentària: s’ofereix suport als obradors agroalimentaris compartits, a través de les següents accions: organització de trobades estratègiques, formació i assessorament per a empreses usuàries, accions de comunicació i sensibilització, acompanyament de nous projectes i suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
OBJECTIUS
L’objectiu principal d’aquesta actuació és generar xarxa i fomentar la innovació en el sector agroalimentari.
Pel que fa als objectius específics, es poden esmentar els següents:
- Disposar d’una radiografia acurada de la cadena de valor agroalimentària al Camp de Tarragona.
- Habilitar espais de trobada, d’intercanvi d’informació i de transferència de coneixement entre les entitats que gestionen obradors compartits.
- Oferir suport als projectes emprenedors que elaboren en obradors compartits.
- Donar a conèixer i reivindicar els obradors compartits com a espais d’emprenedoria agroalimentària i d’innovació social.
- Assessorar les entitats que es plantegin la creació de nous obradors compartits.
PÚBLIC OBJECTIU
El públic objectiu d’aquesta actuació és el següent:
- Entitats i organismes de l’administració local amb capacitat de dissenyar i implementar polítiques innovadores en el sector agroalimentari.
- Productors agraris i cooperatives de productors.
- Entitats públiques, privades o mixtes que gestionen obradors compartits.
- Entitats públiques, privades o mixtes amb interès en crear nous obradors compartits.
- Empreses usuàries dels obradors compartits i persones emprenedores.
ACCIONS I RESULTATS
Entre les principals accions que s’han dut a terme, destaquen les següents:
- Realització de l’estudi “Anàlisi territorial de la cadena de valor agroalimentària a l’espai agrari del Camp de Tarragona” (2023).
- Organització de trobades semestrals entre entitats que gestionen obradors compartits.
- Organització d’un pla de formació i assessorament per a empreses usuàries dels obradors compartits.
- Organització de dues jornades tècniques de visita a obradors compartits actius.
- Participació en jornades de sensibilització i difusió sobre els obradors compartits.
- Implementació d’una campanya publicitària dels obradors compartits a internet.
- Suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en la planificació d’una línia d’ajuts per a la creació i millora d’obradors compartits.
RECURSOS GENERATS
- Xarxa d'Obradors Compartits
- XEMAC
- Guia de pràctiques correctes d’higiene en obradors compartits
- Ajuts per a obradors compartits de la Fundació Carasso
- Ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català alineat amb l'Estratègia Alimentària de Catalunya
- Programa de la jornada “Com gestionar un obrador agroalimentari compartit? Visita de diferents experiències (I)”
- Programa de la jornada “Com gestionar un obrador agroalimentari compartit? Visita de diferents experiències (II)”
2. ESPAIS TEST AGRARIS
L’operació se centra en la posada en funcionament d’Espais Test Agraris per a fomentar el relleu agrari i les iniciatives emprenedores de la nova pagesia.
Els espais test agraris són programes d’innovació orientats a facilitar la incorporació progressiva de la nova pagesia al sector primari. Aquests dispositius permeten avaluar la viabilitat de nous projectes agraris així com les capacitats i competències dels emprenedors, generalment sense experiència prèvia. Així, els espais test agraris ofereixen un entorn favorable que podrà conduir a una incorporació agrària amb major solidesa i garanties de continuïtat.
L’operació vol donar suport a l’aterratge d’aquests dispositius a la realitat dels contextos locals tot bastint un sistema de governança de cada espai test agrari adaptat a cada territori. Idealment això servirà per garantir els tres suports bàsics: suport físic (accés a la terra i a d’altres factors productius), suport legal (cobertura jurídica per desenvolupar l’activitat) i suport integral (formació, mentoria, assessorament i acompanyament a diversos nivells).
OBJECTIUS
L’objectiu principal d’aquesta operació és fomentar l’emprenedoria i el relleu generacional en el sector agrari i les àrees rurals del Camp de Tarragona.
Pel que fa als objectius específics, es poden esmentar els següents:
- Dinamitzar el desplegament d’espais test agraris i assessorar els ens públics i privats sobre la seva creació i posada en funcionament.
- Monitoritzar i assessorar els espais test agraris a mitjà termini un cop els dispositius entrin en funcionament.
- Capgirar l’abandonament de la terra, l’envelliment del sector i les barreres d’accés trobades per la nova pagesia.
- Afavorir el trànsit cap a models productius sostenibles propers a l’agroecologia i els sistemes alimentaris territorialitzats.
- Donar a conèixer els espais test agraris com a programes d’innovació social i suport a la nova pagesia i la necessitat d’enfortir-los, optimitzar-los i reproduir-los.
PÚBLIC OBJECTIU
- Entitats i organismes de l’administració local amb capacitat de dissenyar i implementar polítiques innovadores en el sector agroalimentari.
- Entitats públiques, privades o mixtes interessades en emprendre accions envers el relleu generacional agrari.
- Emprenedors agraris.
- Propietaris de terres en desús o properes al desús.
- Productors agraris sense relleu generacional.
ACCIONS I RESULTATS
Entre les principals accions que s’han dut a terme, destaquen les següents:
- Elaboració de diagnosis de finques com a possibles suports físic dels espais test agraris.
- Acompanyament a la creació i posada en marxa dels espais test agraris.
- Adquisició de materials, eines i maquinària per adequar els espais test agraris.
- Comunicació i difusió dels espais test agraris i del projecte PECT.
RECURSOS GENERATS
- Espacios Test Agrarios (RETA)
- Guia metodològica per a la creació d’Espais Test Agraris
- Ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català alineat amb l'Estratègia Alimentària de Catalunya
Aquest projecte es troba cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat de Catalunya en el marc del PO FEDER Catalunya 2014- 2020.