POBLES VIUS I ACTIUS
EL PROJECTE
El PECT Pobles vius i actius neix de la coincidència d’actors públics i privats en la identificació d’un d’aquells reptes socioeconòmics descrits per la Comissió Europea que afecten significativament el futur de les comarques del Penedès, del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre com ho fa al conjunt d'Europa: l'envelliment i el canvi demogràfic; així com de l’anàlisi de les conseqüències que esdevenen, a la vegada, nous reptes a afrontar: el creixement de les interdependències econòmiques i culturals, l'exclusió social i la desintegració de les comunitats locals i l'augment de l'escletxa digital.
Les operacions giren a l’entorn de dos eixos: En primer lloc, la innovació social necessària per construir territoris equilibrats en quan a la prestació de serveis bàsics imprescindibles per a la fixació de la població i l’enfortiment del teixit social de les comunitats rurals aconseguint cohesió social gràcies a la formació que possibilitat l’augment de les condicions necessàries en la població per obtenir millors nivells d’ocupació. Al capdavant de l’operació Formació i tecnologia per la millora de la qualitat de vida en entorns rurals es situa la Universitat Rovira i Virgili que aporta suficient massa crítica tant pel que fa a la dimensió territorial del projecte que preveu accions dins del conjunt de les deu comarques tarragonines i de les aules de la gent gran com pel que fa a l’impacte social en el territori associat a les accions a realitzar. Les actuacions que reuneix aquesta operació segueixen els criteris de la innovació social al temps que incorporen l’aplicació de la tecnologia i la participació ciutadana com a criteris específics de valor.
En segon lloc, es vol respondre al repte mitjançant l’especialització intel·ligent a través de la innovació (tecnològica i no tecnològica) tant en productes com en serveis i processos d’un àmbit sectorial en el qual el nostre territori és líder: l’agroindústria.
OBJECTIUS
Els objectius temàtics del projecte són:
- Potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació
- Millorar la competitivitat de les PIME, del sector agrícola (en el cas del FEADER) i del sector de la pesca i l'aqüicultura (en el cas del FEMP)
- Conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos
Els objectius específics són:
- 1.2.1. Impuls i promoció d'activitats d'R + I liderades per les empreses, suport a la creació i consolidació d'empreses innovadores i suport a la compra pública innovadora
- 3.3.1. Suport a la creació i ampliació de capacitats avançades per al desenvolupament de productes i de serveis
- 6.3.2. Protecció, desenvolupament i promoció de les àrees naturals, en particular les d'interès turístic
- 6.4.1. Fomentar la gestió, protecció i manteniment del sòl, d'espais naturals i la seva biodiversitat, en particular els protegits, incloent mesures per pal·liar els problemes d'erosió, salinització, desertificació, desforestació i baix nivell de matèria orgànica en el sòl
PÚBLIC OBJECTIU
- Micro i petites empreses agroalimentàries i emprenedors rurals.
- Joves i persones grans que cerquen ocupació al món rural
- Nous entrants i futurs emprenedors agraris.
- Pagesos, ramaders i viticultors en actiu i en edat de jubilació.
- Centres de recerca i proveïdors d’innovació agroalimentària.
- La població en general.
ACCIONS I RESULTATS
Operació 1. Coordinació (DIPTA)
Operació 2. Formació i Tecnologia per a la millora de la qualitat de vida en entorns rurals (URV)
Actuació 2.1 Dinamització de la formació continuada als mestres de l’escola rural
Actuació 2.3 Creativitat i lideratge per millorar els estils de vida de la gent gran-jove en l’entron rural
Actuació 2.4 Rural CatLabs
Operació 3. Infraestructures tecnològiques (DIPTA)
Actuació 3.1 Infraestructura tecnològica d’alta capacitat
Actuació 3.2 Garantia de ciberseguretat en les transmissions
Operació 4. Adaptació de sectors agraris (VITEC)
Actuació 4.1 Adaptació als efectes del canvi climàtic
Actuació 4.2 Mitigació dels efectes del canvi climàtic
Actuació 4.3 Ecoinnovació i foment de l’economia circular
Operació 5. Transferència i innovació vitivinícola (VITEC)
Actuació 5.1 Unitat de transferència tecnològica, innovació i qualitat vitivinícola
Operació 6. Espais test – Eines per a la innovació social a l’ecosistema agroalimentari (ARCA)
Actuació 6.1 Xarxa de suport a la innovació i el relleu rural
Actuació 6.2 Espais test agraris
RECURSOS GENERATS
- Crear 2 espais test agraris
- Crear 1 xarxa d’equipaments de transformació agroalimentària compartits
ENTITATS
Aquest projecte es troba cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat de Catalunya en el marc del PO FEDER Catalunya 2014- 2020