Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

BCN SMART RURAL - RURAL EQUIPA'T

La Operació 3.2 Rural Equipa’t pretén la dotació d’equipaments innovadors multiús per a la millora del valor afegit dels recursos agroalimentaris locals i l’impuls de noves empreses del sector agroramader, agroalimentari i forestal en l’àmbit no metropolità de la demarcació de Barcelona.

El PROJECTE

BCN Smart Rural és un projecte que té per objectiu implementar una estratègia intel·ligent de desenvolupament agrari a la Barcelona rural. El programa de treball consta de 10 actuacions agrupades en 5 operacions, de les quals 5 actuacions estan coordinades per ARCA.

El projecte està liderat per la Diputació de Barcelona, amb la participació d’ARCA i el CTFC com a socis beneficiaris, i amb la col·laboració del GAL ADRINOC, GAL Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, GAL Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i GAL Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, el Consorci del Lluçanès, el Consell Comarcal del Moianès, el Centre de la Propietat Forestal, BOSCAT, i el Clúster de la biomassa. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

OBJECTIUS

L’objectiu de RURAL EQUIPA'T és dotar d’equipaments innovadors i multiús per a aportar valor afegit als recursos agroalimentaris locals i l’impuls de noves empreses del sector agroramader, agroalimentari i forestal. Aquestes infraestructures pretenen reduir l’esforç d’inversió inicial de les iniciatives emprenedores i promoure’n l’experimentació, de manera que s’asseguri la viabilitat i estabilitat de les noves empreses creades i l’obtenció de productes d’alt valor Km0 i, sempre que sigui possible, en format col.lectiu i ecològic.

 • Revitalitzar tecnològicament el món rural i promoure l’experimentació.
 • Assajar nous sistemes de transformació de productes, establir proves pilot que possibilitin equipaments per a la transformació de productes agroalimentaris i forestals a les empreses del sector, en equilibri amb una gestió sostenible dels ecosistemes agraris i naturals.
 • Millorar la viabilitat i competitivitat del sector agroramader i agroalimentari.

Més concretament, el projecte RURAL EQUIPA'T té l'objectiu especific de dissenyar, construir i acompanyar la instal·lació d’equipaments de suport a la transformació de productes agroalimentaris de proximitat a partir de:

 • Proves pilot d’escorxadors modulars de baixa capacitat i/o mòbils.
 • Obradors agroalimentaris d’ús compartit
 • Creació d’un espai innovador multiús per a la transformació de productes forestals.

PÚBLIC OBJECTIU

RURAL EQUIPA'T es dirigeix a:

 • Empreses del sector agroramader i agroalimentari ubicades en l’àmbit del BCN Smart Rural.
 • La població que resideix en l’àmbit del BCN Smart Rural.

ACCIONS I RESULTATS

Entre les principals accions  que s’han dut a terme, destaquen les següents:

Accions d’estudi i anàlisi:

 • Procés de recerca per analitzar la situació de partida, especialment al sector d’oví i cabrum: localització i funcionament d’escorxadors i obradors en marxa actualment.
 • Prospecció de les necessitats detectades per a la creació d’equipaments col·lectius a la zona d’actuació.
 • Recerca i estudi sobre la normativa actual que afecta a la posada en funcionament d’aquest tipus d’instal·lacions.

 Accions de transferència:

 • Visites d'intercanvi d'experiències a un escorxador de baixa capacitat i obrador agroalimentari compartit a una altra regió europea.
 • Realització de 2 Jornades al Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.
 • Redacció de manuals d’ús d’escorxadors modulars i un de petits obradors col·lectius.

 Accions d’execució:

A partir d’un anàlisi de viabilitat, acompanyament i assessorament en la posada en marxa.

 • Creació d’obradors compartits: un obrador per derivats làctics al municipi d’Alpens; un obrador-cuina amb sala per productes agroalimentaris de IV i V gama al municipi de Manresa; i un obrador-espai formatiu sala de desfer al municipi de Marganell.
 • Creació d’un escorxador per petits i grans remugants de baixa capacitat fixa al municipi de Moià; i un escorxador per petits remugants mòbil.

 Actuacions de promoció:

 • Per a la comercialització i venta directa dels productes elaborats en els equipaments compartits.

 

gene - feder.jpeg