El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya obre la convocatòria dels ajuts d’enguany, per un import de 7 milions d’euros
Notícies
Enguany, aquestes entitats han rebut 2,1 milions d’euros per executar propostes que han de generar una inversió total de 3,4 M€ al territori.
Amb aquest plurianual, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu generar una inversió de més de 20 milions d’euros en els territoris rurals Leader de Catalunya, amb l'execució de més de 200 projectes, que comportaran la creació directa de més 150 llocs de treball
- Un showcooking en femení, jornades per millorar la comercialització de la tonyina roja o cursos de vela inclusiva i adaptada, entre els projectes subvencionats. - Enguany, s’ha doblat el pressupost d’aquests ajuts adreçats a promoure l’economia sostenible vinculada al mar mitjançant projectes de cooperació local.
Es busquen projectes, solucions, startups de base tecnològica, iniciatives, i/o aplicacions amb un alt component innovador i tecnològic que transformaran el sector agroalimentari i rural. La convocatòria està oberta fins el 22 d'abril.
El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el proper 20 de gener de 2024.
Un espai test agrari és una eina innovadora que neix amb la voluntat de facilitar el procés d’incorporació de pagesos i pageses al sector agrari, tot minimitzant el risc que suposa emprendre en aquest àmbit.
Un espai test suposa que els i les joves que es volen incorporar al sector puguin provar un projecte propi sense assumir riscos econòmics, tenint accés a la terra, a totes les instal·lacions i al ramat. Amb aquesta idea la Mercè, propietària de la finca "La Casanova", va cedir les seves instal·lacions per a crear un dels primers espais test ramaders de l'Estat.
L'Abril Ibáñez és la jove emprenedora que gestiona el primer espai test ramader de Catalunya, i de l'Estat, situat a la finca "La Casanova" de Sora, a la Vall del Ges, Orís i Bisaura. L'Abril compagina aquesta tasca amb els estudis de cicle superior de Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, i ens explica què ha significat per a ella poder-se incorporar al sector.
La creació d’aquesta Comissió de Seguiment al Parlament és un pas més que ha de permetre al món rural del nostre país ser part activa en la presa de decisions sobre el desenvolupament econòmic, social i cultural dels territoris rurals
La primera edició d'aquests guardons es celebrarà en el marc del "I Congrés de l’Associació de Dones del Món Rural". ARCA, en representació dels Grups d'Acció Local de Catalunya, formarà part del jurat dels premis juntament amb altres vuit entitats representatives del sector.
Des de l'"Associació de Dones del Món Rural" s'impulsa el Congrés "Dones del món rural com a motor de canvi del sector primari. La gestió hídrica i econòmica com a reptes de futur", un Congrés per reflexionar sobre economia, pagesia i dones com a motor social. El Congrés tindrà lloc a Mont Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) el dia 16 de novembre.
Mercè Oms, de la finca Casanova, ha obtingut un premi a l'"Excel·lència a la innovació a l'activitat agrària". La seva finca, ubicada a Sora, combina la ramaderia extensiva i ecològica de vaques de carn amb la residència de cavalls no productius; a més, participa amb cabres i producció de formatges en un espai test agrari, un dels primers d'aquest sector a l'Estat espanyol.
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural convoca els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA). El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 20 de setembre.
Article de Núria Pérez i Xavi Bach, de l'Institut Metròpoli, publicat a la revista Mobilicat.
Els 11 grups Leader seleccionats aplicaran la metodologia Leader en 571 municipis, que representen el 74,51% del territori català.
Sistema agroalimentari; energia, canvi climàtic i medi; i desenvolupament social i econòmic, eixos centrals de la cooperació Leader 2023-2027.
La nova programació de desenvolupament rural a Catalunya comptarà amb un import total de 687,8 milions d’euros, i centrarà els esforços en els ajuts agroambientals, el foment del relleu generacional, la competitivitat del sector, i la metodologia Leader.
Les II Jornades RETA van tenir lloc entre els dies 16 i 25 de novembre de 2022. En format en línia es van celebrar dues sessions, els dies 16 i 18 de novembre, i en format presencial es van celebrar dues sessions, els dies 24 i 25 de novembre, a Berriz, Biscaia.
Impulsat per la Diputació de Lleida, juntament amb l'Associació Catalana de Municipis i la Universitat de Lleida, el "1r Congrés Català de Repoblament" va tenir lloc els dies 30 i 31 de març al Palau de Congressos de La Llotja de Lleida. Una iniciativa que va ser pol d'atracció d’idees, projectes i experiències d’èxit per fer front al despoblament que viu el nostre territori.
La creació de comissions de treball, entre elles una sobre la qüestió de l’aigua a Catalunya, és un dels principals temes treballats a la reunió celebrada ahir a Cervera.
T'expliquem què són i com funcionen els espais test agraris.
Articula un nou marc d’actuació per a la renovació de les empreses agràries i per donar suport a les noves generacions que s’incorporen al sector agrari.
Un estudi analitza la cadena de valor agroalimentària al Camp de Tarragona i cerca solucions per incrementar la renda dels petits productors.
Ruralapps impulsa el desenvolupament de programari embegut, aplicacions per a dispositius mòbils, aplicacions d'escriptori, plataformes al núvol o d'altres dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural.
Aquestes instal·lacions especialitzades, finançades amb fons europeus, són un impuls per a l’emprenedoria d’aquestes comarques.