Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Notícies

El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020 El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020

Durant l’any 2020, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014 – 2020 va executar un total de 121,1 milions d’euros. Les mesures que han suposat una major despesa executada han estat les destinades al sector agrari a través del Contracte Global d’Explotació, les quals acumulen una despesa executada de més de 77,4 milions d’euros, és a dir, més del 63% de l’import anual executat.

El Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord impulsa una jornada per a Grups d'Acció Local europeus interessats en el projecte 'Futurs Emprenedors Rurals' El Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord impulsa una jornada per a Grups d'Acció Local europeus interessats en el projecte 'Futurs Emprenedors Rurals'

El Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord va organitzar el passat dimarts 26 de gener una sessió informativa per a Grups d’Acció Local internacionals interessats en el projecte ‘Futurs Emprenedors Rurals’. La sessió estava enfocada a explicar en què consisteix el projecte, la metodologia de treball i la valoració com a projecte educatiu i com a nexe entre escoles i empreses en els territoris rurals.

Dubravka Suica, vicepresidenta de la Comissió Europea i comissionada de Democràcia i Demografia: «Les regions que pateixen despoblament no han de patir també una disminució en les inversions» Dubravka Suica, vicepresidenta de la Comissió Europea i comissionada de Democràcia i Demografia: «Les regions que pateixen despoblament no han de patir també una disminució en les inversions»

Entrevista d'Esther Herrera, publicada a El Bierzo Digital. Esther Herrera / Ical. "Hola? Bona tarda. Sóc la vicepresidenta Dubravka Suica", se sent dir a l'altra línia de telèfon. La política croata (Dubrovnik, 1957) ostenta el càrrec de vicepresidenta de la Comissió Europea encarregada de Democràcia i Demografia des de fa un any, quan Ursula Von der Leyen va començar a presidir l'executiu comunitari. És la primera vegada que un alt càrrec de la institució vetlla pel desafiament demogràfic.

S’obre la nova convocatòria d’ajuts al Pràcticum Odisseu S’obre la nova convocatòria d’ajuts al Pràcticum Odisseu

Avui, dilluns 25 de gener, arrenca una nova convocatòria d'ajuts al Pràcticum Odisseu. Un cop més, la iniciativa vol incentivar l’estada de joves universitaris en pràctiques remunerades a empreses situades en municipis rurals amb l'objectiu de promoure la competitivitat empresarial i el retorn i l’establiment d’aquests joves a les zones rurals.

L'estudi del Grupo Focal de Acceso a la Tierra aborda el relleu generacional agrari L'estudi del Grupo Focal de Acceso a la Tierra aborda el relleu generacional agrari

La Red Rural Nacional va organitzar el passat dilluns 18 de gener una jornada virtual de presentació de l'informe "Estudio sobre el Acceso a la Tierra. Documento final del Grupo Focal de Acceso a la Tierra". El document, que culmina el treball d'anàlisi i reflexió del Grupo Focal, recull les conclusions i propostes dels experts sobre la necessitat de facilitar l'accés a la terra i el relleu generacional agrari.

Inscripcions obertes per a la tercera edició del curs 'Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària' Inscripcions obertes per a la tercera edició del curs 'Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària'

Sovint els productors agraris cerquen noves formes de garantir la viabilitat de la seva activitat mitjançant la transformació dels productes primaris amb un augment del valor afegit o l'aprofitament i valorització de productes amb petits defectes, però molt aptes pel consum i la transformació agroalimentària. La casuística de l'elaboració alimentària, tan diferent de la producció primària, fa que sovint no s'acabin de tirar endavant aquests projectes.

La XEMAC cerca persones que necessitin assessorament en temes d'emprenedoria agroalimentària La XEMAC cerca persones que necessitin assessorament en temes d'emprenedoria agroalimentària

La Xarxa d’Espais d’Emprenedoria Agroalimentària de Catalunya (XEMAC) busca persones emprenedores que faci menys de cinc anys que han iniciat la seva activitat en temes d'elaboració i transformació de productes en obrador compartit o propi, que estiguin ideant la posada en marxa d'un obrador a la finca o on sigui en l'àmbit privat. Així mateix, la iniciativa està adreçada a persones emprenedores que faci menys de cinc anys que s'han incorporat al sector agrari o que estiguin a punt de fer-ho.

Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural faran possible 4 nous projectes d’innovació agroalimentària Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural faran possible 4 nous projectes d’innovació agroalimentària

Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural són una línia d’ajuts per a microempreses del sector agroalimentari i forestal dels municipis rurals de la demarcació de Barcelona. El seu objectiu és promoure la innovació, subvencionant la contractació d’un servei d’assessorament expert a una entitat de referència, per tal que aquesta ajudi l’empresa beneficiària a fer possible el seu projecte innovador.

La Catalunya rural torna a reviure? La Catalunya rural torna a reviure?

La crisi del coronavirus ha fet créixer l’interès per la vida rural. Fer reviure un poble no és un procés fàcil i ara és una realitat o un boom que s’ha fet evident arran de la pandèmia i el confinament. La pandèmia ha demostrat que les grans aglomeracions no van massa bé per la salut i que és més fàcil controlar el virus en espais oberts i amb poca gent. Moltes famílies han vist que fora de les grans ciutats podrien viure millor i les zones rurals i els pobles petits han trobat l’oportunitat d’evitar el despoblament.

Es convoquen els premis Rural Inspiration Awards 2021 Es convoquen els premis Rural Inspiration Awards 2021

La Red Europea de Desarrollo Rural (ENRD) ha convocat els premis Rural Inspiration Awards 2021, amb l'objectiu de visibilitzar i difondre projectes beneficiaris dels fons FEADER 2014-2020. Aquests premis s'atorgaran a quatre categories temàtiques, descrites a continuació, i una cinquena que serà escollida a través de la votació popular:

Una aplicació d’e-commerce per a productors ecològics i una app que gestiona la informació del món agrari, guanyadores dels Premis Ruralapps 2020 Una aplicació d’e-commerce per a productors ecològics i una app que gestiona la informació del món agrari, guanyadores dels Premis Ruralapps 2020

L’aplicació Ecolocal Market, que ofereix un e-commerce que geolocalitza els productors d'aliments ecològics amb el consumidor final de proximitat, i l’app Cultilogic, que proporciona un sistema integral de gestió de la informació de qualsevol activitat econòmica del món agrari, són les guanyadores de la setena edició dels Premis Ruralapps 2020, en la modalitat Ciutadania i Professional, respectivament, el guardó que atorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya amb el suport del centre tecnològic EURECAT.

"El teletreball ha vingut per a quedar-se! S’han vençut moltes resistències que es plantejaven quan estàvem definint el projecte abans de la pandèmia" "El teletreball ha vingut per a quedar-se! S’han vençut moltes resistències que es plantejaven quan estàvem definint el projecte abans de la pandèmia"

Abans de la pandèmia, la Generalitat estava definint el seu model propi de teletreball. Una iniciativa que s'ha vist reforçada amb el "Decret 77/2020", que regula el teletreball per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms de forma permanent i que, a la vegada, porta associat un canvi cultural. Parlem amb Ester Manzano i Peláez, Directora General d’Administració Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, sobre el present i futur del teletreball al nostre país, i del canvi de paradigma que està suposant.