Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Notícies

Jornada: 'Els espais test agraris en cooperatives agràries. Recursos i experiències' Jornada: 'Els espais test agraris en cooperatives agràries. Recursos i experiències'

La jornada té per objectius presentar la guia “Espais Test Agraris. Eina per al relleu generacional en cooperatives agràries”, conèixer l'experiència de la Fundación Cooprado en la implantació d’un espai test agrari vinculat a la cooperativa agrària Cooprado i debatre sobre els reptes de fer efectiu l'encaix d'aquests dispositius al si de les cooperatives agràries

"La silvopastura ajuda a minimitzar el despoblament rural i potencia la incorporació agrària" "La silvopastura ajuda a minimitzar el despoblament rural i potencia la incorporació agrària"

La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Àngels Guiteras, gerent de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura, entitat que està liderant el projecte ENFOCC.

"Si seguim pasturant paisatges, ajudarem a mantenir-los" "Si seguim pasturant paisatges, ajudarem a mantenir-los"

La silvopastura és una bona excusa per a recuperar espais oberts pasturables, per a minimitzar el risc d’incendis forestals i per a promoure la col·laboració públic-privada. En parlem amb Guillem Martí, ramader i pastor.

"La silvopastura és una necessitat per gestionar el territori i alhora una oportunitat per a persones que no provenen de família de tradició pagesa per accedir a la terra" "La silvopastura és una necessitat per gestionar el territori i alhora una oportunitat per a persones que no provenen de família de tradició pagesa per accedir a la terra"

La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Laia Batalla, directora de l'Escola de Pastors.

El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020 El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020

Durant l’any 2020, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014 – 2020 va executar un total de 121,1 milions d’euros. Les mesures que han suposat una major despesa executada han estat les destinades al sector agrari a través del Contracte Global d’Explotació, les quals acumulen una despesa executada de més de 77,4 milions d’euros, és a dir, més del 63% de l’import anual executat.

L'Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal, PEFC Catalunya, impulsa la campanya ‘Pensant en les persones’ L'Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal, PEFC Catalunya, impulsa la campanya ‘Pensant en les persones’

L’equip de PEFC Catalunya ha posat en marxa la campanya "Pensant en les persones", una iniciativa que vol posar en valor el paper fonamental que tenen els boscos per al medi ambient, la població i l’economia i que gira entorn les persones, les empreses del sector forestal i la seva cadena de valor. L’equip gestor de PEFC Catalunya volen que, amb la campanya, “augmenti el nivell de coneixement del nostre sector entre la societat catalana. La nostra activitat és una feina que garanteix la conservació de la biodiversitat, manté la població a les zones rurals, protegeix els boscos dels incendis forestals i col·labora en la lluita contra el canvi climàtic”.

El Lluçanès consolida el projecte 'Boscos de Pastura' El Lluçanès consolida el projecte 'Boscos de Pastura'

Impulsat per l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès i el Consorci del Lluçanès, el projecte 'Boscos de Pastura' es basa en acords de custòdia entre propietaris forestals i ramaders per tal que pasturin les finques, mantinguin el sotabosc i redueixin el risc d’incendi.

Ramats de Foc, gestió del risc d'incendis amb pastures Ramats de Foc, gestió del risc d'incendis amb pastures

La conca mediterrània es caracteritza per boscos no gestionats amb una vulnerabilitat creixent als incendis forestals a causa del canvi climàtic. Darrerament, uns pocs incendis han estat els responsables d’una gran superfície cremada, fet al qual han estat incapaços de fer front els mitjans d’extinció (tot i les grans inversions), i suposen un risc cada cop més gran per a la societat. Els especialistes matisen que “l’extinció és la resposta, però no la solució”, i que aquesta darrera passa per la gestió sostenible dels boscos i dels paisatges forestals.