Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Notícies

Què és i com funciona l'App de la Pedra Seca? Què és i com funciona l'App de la Pedra Seca?

Coincidint amb el 10è aniversari del naixement de la Wikipedra, COL·LABORAxPAISATGE presenta un vídeo divulgatiu sobre l’aplicació mòbil de la Wikipedra. Sincronitzada amb la Wikipedra, l’app permet consultar els més de 26.000 continguts catalogats i introduir-ne de nous d’una manera ràpida, senzilla i intuïtiva.

L’ACM impulsa el projecte 'Arrelament al territori' per combatre el despoblament a Catalunya L’ACM impulsa el projecte 'Arrelament al territori' per combatre el despoblament a Catalunya

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), està desenvolupant un projecte amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. El projecte 'Arrelament al territori' pretén detectar problemàtiques i necessitats a les zones afectades per aquest fenomen i implementar iniciatives i bones pràctiques que ajudin a potenciar el territori.

El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020 El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya va executar 121 milions d’euros durant l'any 2020

Durant l’any 2020, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014 – 2020 va executar un total de 121,1 milions d’euros. Les mesures que han suposat una major despesa executada han estat les destinades al sector agrari a través del Contracte Global d’Explotació, les quals acumulen una despesa executada de més de 77,4 milions d’euros, és a dir, més del 63% de l’import anual executat.

El Comitè Europeu de les Regions i l'Intergrup RUMRA del Parlament Europeu reclamen una agenda específica per a les zones rurals després de la crisi de la Covid-19 El Comitè Europeu de les Regions i l'Intergrup RUMRA del Parlament Europeu reclamen una agenda específica per a les zones rurals després de la crisi de la Covid-19

El Comitè Europeu de les Regions (CDR) i l'Intergrup Zones Rurals, Muntanyoses i Perifèriques (RUMRA) i pobles intel·ligents del Parlament Europeu, amb el suport de l'Associació Internacional Ruralitat - Medi Ambient - Desenvolupament (R.E.D.) i Euromontana, van organitzar una conferència per debatre les necessitats específiques de les zones rurals després de 2020.

Europa treballa en una visió a llarg termini per a les zones rurals Europa treballa en una visió a llarg termini per a les zones rurals

La presidenta de la Comissió Europea ha anunciat el desenvolupament d'una visió a llarg termini per a les zones rurals a fi de permetre a aquestes aprofitar al màxim el seu potencial i fer front als seus propis reptes, com el canvi demogràfic, la connectivitat, el risc de pobresa o l'accés limitat als serveis. La tasca es durà a terme en estreta col·laboració amb les persones que viuen a les zones rurals, així com amb les autoritats locals i regionals.

"Ruralitats: una ambició per compartir", el full de ruta francès per millorar la vida de les persones de les zones rurals del país "Ruralitats: una ambició per compartir", el full de ruta francès per millorar la vida de les persones de les zones rurals del país

L’accés a serveis essencials, la revitalització dels territoris, la transició ecològica, l’agricultura, la salut, l’ocupació, la mobilitat, la renovació generacional, l’envelliment, l'aïllament, la cultura o el suport a l’economia social i solidària són alguns dels reptes als quals intenta donar resposta l’informe ‘Ruralitats: una ambició per compartir’.

"És essencial afavorir una estratègia sòlida per al desenvolupament dels territoris rurals i mobilitzar tots els recursos pressupostaris de la Unió Europea mitjançant la implementació d'una veritable Agenda Rural Europea" "És essencial afavorir una estratègia sòlida per al desenvolupament dels territoris rurals i mobilitzar tots els recursos pressupostaris de la Unió Europea mitjançant la implementació d'una veritable Agenda Rural Europea"

El 2019, a França, es va aprovar l’informe ‘Ruralitats: una ambició per compartir’, un document que recollia 200 propostes sorgides de baix a dalt i que van ser incorporades pel Govern Francès com a mesures en peu d’igualtat a les previstes per a les zones urbanes, convertint-se en l’Agenda Rural Francesa, la primera Agenda Rural aprovada a Europa. Conversem amb Gérard Peltre, president de l’Associació Internacional Ruralitat – Medi Ambient – Desenvolupament (RED) i del Moviment Europeu de la Ruralitat (MER), sobre l’Agenda Rural Francesa i sobre la necessitat d’impulsar una Agenda Rural en l’àmbit europeu amb objectius concrets per tal de reforçar la dinàmica innovadora dels territoris rurals i fomentar una cooperació interterritorial.

"L’Agenda Rural Catalana, juntament amb el cas francès, és pionera entomant el repte de donar resposta a les necessitats dels territoris rurals" "L’Agenda Rural Catalana, juntament amb el cas francès, és pionera entomant el repte de donar resposta a les necessitats dels territoris rurals"

La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Meritxell Serret, delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana i sobre el rol del món rural per garantir el benestar i la sostenibilitat.

Èxit de projectes presentats a la 6a convocatòria d'ajuts Leader Èxit de projectes presentats a la 6a convocatòria d'ajuts Leader

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha impulsat la diversificació econòmica de les zones rurals Leader 2014-2020 amb una nova convocatòria d’ajuts, la sisena d’aquest període de programació, en què s’ha presentat 457 sol·licituds per a realitzar inversions a les zones Leader de Catalunya.

La Catalunya rural torna a reviure? La Catalunya rural torna a reviure?

La crisi del coronavirus ha fet créixer l’interès per la vida rural. Fer reviure un poble no és un procés fàcil i ara és una realitat o un boom que s’ha fet evident arran de la pandèmia i el confinament. La pandèmia ha demostrat que les grans aglomeracions no van massa bé per la salut i que és més fàcil controlar el virus en espais oberts i amb poca gent. Moltes famílies han vist que fora de les grans ciutats podrien viure millor i les zones rurals i els pobles petits han trobat l’oportunitat d’evitar el despoblament.

Es convoquen els premis Rural Inspiration Awards 2021 Es convoquen els premis Rural Inspiration Awards 2021

La Red Europea de Desarrollo Rural (ENRD) ha convocat els premis Rural Inspiration Awards 2021, amb l'objectiu de visibilitzar i difondre projectes beneficiaris dels fons FEADER 2014-2020. Aquests premis s'atorgaran a quatre categories temàtiques, descrites a continuació, i una cinquena que serà escollida a través de la votació popular: